Ammuskelut, autojen kaappaukset ja poliisikato ovat Chicagon arkea. Asukkaat ja yritykset ottavat ritolat. Rikolliset saattavat jo olla niskan päällä ja niinpä he naureskelevat poliisille.

Chicago ei pääse väkivaltarikollisuudessa edes USA:n top 10-listalle mutta silti pelko ja viha ovat läsnä kaupungin kaduilla. Liikkeet menevät kiinni aikaisemmin, ovilla seisovat vartijat ja kaduille on ilmestynyt ajoesteitä.

USA:n itsenäisyyspäivänä heinäkuun alussa 21-vuotias mies avasi tulen, tappoi seitsemän ja haavoitti 25 ihmistä hyvinvoivan väen asuinalueella. Tavalliset aseella tehdyt surmat eivät herätä vastaavaa huomiota. Ne päätyvät vain luvuiksi poliisin tilastoihin.

Tulitusta joka toinen tunti

Chicagossa ammuskellaan keskimäärin kahden tunnin välein. Vuorokaudessa aseellisen väkivallan uhrina kuolee kaksi ihmistä. Kuluvana vuonna luodeista on saanut osumaa 2 800 henkilöä, joista 550 on kuollut.

Syrjäytyneitä ja vaarallisiksi luonnehdittuja kaupunginosia ovat luoteisosan Pulaski sekä West Side ja South Side. Jos henki säilyykin niin auto voi lähteä alta. Autokaappauksia Chicagossa on ollut tänä vuonna 1147, rikosten selvitysprosentti on kuusi.

Poliisi pelkää oikeusjuttuja

Poliisi on edustajansa mukaan yhä kyynisempi ja turhautunut, koska tuntee johdon kääntäneen kenttäväelle selkänsä. Rikolliset tietävät pääsevänsä luikkimaan pakoon ja roistoja pidätetään yhä harvemmin. Joskus hengenmenetyksen pelossa mutta useammin mahdollisen oikeusjutun takia.

-Pelkään toki saavani siipeeni mutta se ei ole ensimmäinen asia, joka käy mielessäni. Pelkään satuttavani toista ihmistä ja siitä tulee oikeusjuttu. Rikolliset tietävät tämän ja pääsevät pakoon paljon helpommin kuin ennen, sanoo poliisi Jenny, joka ei halua Svenska Dagbladetin paljastavan hänen oikeaa nimeään.

-He naureskelevat meille jopa vakavien ampumisrikosten yhteydessä. Se tuntuu lyönniltä päin naamaa.

SUOMEN UUTISET