Hyvinvointivaltion uskottavuus alkaa olla kovilla, kun sosiaali- ja opintotuilla rakennetaan ulkomaille terroristista kalifaattia. Valtion anteliaaksi kuvattu tukijärjestelmä on sitä myös rikollisille. Terroristien tekemät huijaukset eivät olisi onnistuneet ilman Ruotsissa asuvien hengenheimolaisten apua.

Suomen Uutiset kertoi, että ainakin 45 Isis-järjestön leipiin lähtenyttä henkilöä on rahoittanut rikoksiaan ruotsalaisten veronmaksajien rahoilla. Syyriaan on lähtenyt korotettua lapsilisää, asumistukea sekä vanhempainrahaa. Pahimmillaan Ruotsin Försäkringskassan on maksanut tukia väärin perustein vuoden ajan.

Hyvinvointivaltion pohjattoman lompsan väärinkäytöksistä on tihkunut uutta informaatiota: terroristien riveihin on lähdetty myös vankalla opintotuella. Expressenin tietojen mukaan Idris Cheway ja Amin Ghezali saivat CSN-opintotukiviranomaiselta kieltenopiskeluun Egyptissä yhteensä 160 000 kruunua (15 900 euroa), mutta kumpikaan ei ilmestynyt Kairoon opinahjon penkkejä kuluttamaan.

Antelias tukijärjestelmä

– On tietenkin anteeksiantamatonta, että opintotukea käytetään johonkin muuhun kuin opintoihin, sanoo CSN:n tarkastaja Charlotta Hansén.

– Meillä on antelias opintotukijärjestelmä, josta olemme ylpeitä ja työskentelemme estääksemme väärinkäytökset.

– Jos joku on hakenut vilpillisin perustein opintotukea ja asettautunut sitten ulkomaille, niin rahojen saaminen takaisin on erittäin vaikeata tietyistä maista. Erityisesti jos ihmiset ovat kadonneet tai menneet maan alle.

CSN on tehnyt rikosilmoitukset jutussa mainituista opintotukien väärinkäytöksistä mutta tutkinnat on lopetettu, koska epäillyt eivät ole tavoitettavissa. Cheway tiettävästi kuoli Syyriassa kesällä vuonna 2017 ja Ghezalin olinpaikasta ei ole tietoa.

Terroristeilla avustajia Ruotsissa

Maanpuolustuskorkeakoulun valtiontalouden tarkastusvirastolle tekemän raportin mukaan tutkimuksissa on tullut useasti esiin, että Syyriaan matkustaneilla henkilöillä on ollut avustajia Ruotsissa. Nämä ovat lukeneet matkamiesten ja -naisten postit ja pitäneet huolta vaikutelmasta, että terroristit oleskelisivat edelleen lähtömaassaan.

– Ruotsalainen tukiyhteiskunta on surkea parodia. En lainkaan ihmettelisi, jos sitä käytettäisiin muualla vaalien aikaan esimerkkinä hyvinvointijärjestelmän epäonnistumisesta, kirjoittaa ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Markus Wiechel Twitterissä.

Hän viittaa päivityksessään myös seitsemän vuoden takaiseen itsemurhaiskuun Tukholmassa. Taimour Abdulwahab onnistui tuolloin räjäyttämään onneksi vain itsensä. Abdulwahab oli saanut CSN:ltä tukea opintoihinsa Englannissa 745 000 kruunua (74 000 euroa).

SUOMEN UUTISET