Najah al-Shammari toimi Irakin puolustusministerinä täydellä palkalla ja nosti samalla sosiaalitukia Ruotsista. Häntä epäiltiin törkeistä tukipetoksista. Nyt ex-ministeri on palannut Ruotsiin, ja rikosepäilyt ovat kadonneet. Irakiin tosin jäi selvittämättömiä asioita.

Viime vuoden marraskuussa kävi ilmi, että Irakin silloinen puolustusministeri Najah al-Shammari oli sekä Irakin että Ruotsin kansalainen. Samassa yhteydessä selvisi, että ministeriä vaimoineen epäiltiin törkeistä tukipetoksista. He olivat saaneet asumistukea ja lapsilisää Ruotsista siitä huolimatta, että he olivat asuneet jo useita vuosia Irakissa ja al-Shammari nosti täyttä palkkaa Irakin valtiolta.

Puolustusministeri joutui samoihin aikoihin vaikeuksiin myös Irakissa. Häntä epäiltiin sotarikoksista ja osallisuudesta 420 ihmisen kuolemaan rauhanomaisissa mielenosoituksissa viime vuoden lopulla. Al-Shammari jo koko Irakin hallitus joutuivat lopulta eroamaan juuri korruption vastaisten mielenosoitusten takia. Sen koommin ex-ministeri ei ole vastannut median kyselyihin.

Takaisin Ruotsiin

Expressen on saanut selville, että ministeri on muuttanut takaisin toiseen kotimaahansa.

-Hän poistui Irakista pari kuukautta sitten, vahvistetaan puolustusministeriön lähteistä Bagdadissa.

-Jouduttuaan eroamaan hän ilmaantui pari kertaa julkisuuteen, ja katosi sitten kokonaan.

Tukholmassa verovirasto vahvistaa, että että Najah al-Shammari – jota kutsutaan myös nimellä Najah al-Adli – on Ruotsissa.

-Hän jätti paluuilmoituksen 30. kesäkuuta, kerrotaan Solnan verotoimistosta.

Petosepäilyt nurin

Epäilyt törkeistä tukipetoksista al-Shammaria ja tämän vaimoa vastaan ovat yllättäen hälvenneet ja esitutkinta on lopetettu. Syyttämättäjättämispäätöksen tehnyt syyttäjä Neela Frisell on lomalla, eikä Expressen saanut häneltä kommenttia ratkaisuun.

-Esitutkinnan loppuunsaattamiselle ei ole enää perusteita. Saatavilla olevan aineiston perusteella ei ole mahdollista osoittaa, että henkilö tai henkilöt olisivat syyllistyneet rikokseen, todetaan tapauksen päätöstekstissä.

SUOMEN UUTISET