Ruotsissa on kirjoilla 10 000 alle 16-vuotiasta lasta, joita ei löydy mistään. Lasten olinpaikka olisi Expressenin mielestä syytä selvittää, sillä samalla turvattaisiin kaikkien lasten oikeus terveyteen sekä koulutukseen ja laitettaisiin piste satojen miljoonien tukihuijauksille.

Ruotsin julkinen terveydenhuoltojärjestelmä kutsuu jokaisen väestöön kirjatun lapsen tarkistuttamaan hampaansa. Huomautus viranomaisille lähtee, jos lapsi ei toistuvista kutsuista huolimatta saavu hammaslääkärin vastaanotolle.

Katoamisilmiö koskee myös neuvoloita: lapsi vanhempineen ei ilmesty vastaanotolle, vaikka kutsu on käynyt. Neuvolavisiitti ei ole pakollinen, joten saapumatta jättäminen ei välttämättä johda viranomaisilmoitukseen.

Kouluissa on huomattu lukukauden alussa, että 6–16-vuotiaista oppivelvollisista 1,1 prosenttia ei ole saapunut opinahjoon. Vaikka huomattava osa tapauksista selviääkin, kateisiin jää 4 000 oppilasta.

Satojen miljoonien huijaukset

Tavallisin syy lapsen katoamiseen on se, että perhe on lähtenyt ulkomaille, viettämään vaikka sapattivuotta Thaimaahan tai muuttanut kokonaan isiensä maille. Lapsilisät, vanhempainraha ja asumistuki juoksevat siitä huolimatta, vaikka perheellä ei olisikaan oikeutta tukiin.

Ruotsin sosiaaliturvasta vastaava viranomainen eli Försäkringskassan on laskenut, että vuosittain ulkomaille katoaa 6 000–12 000 lasta. Vanhempien tukihuijaukset maksavat yhteiskunnalle ainakin 158 miljoonaa, todennäköisesti jopa 319 miljoonaa kruunua vuodessa.

Expressenin mukaan jo pelkästään lasten edun vuoksi kadonneiden lasten arvoitus ja ongelma pitää selvittää. On nimittäin myös mahdollista, että kadonneeksi luultu lapsi elääkin syrjäytyneenä Ruotsissa surkeissa oloissa, vailla terveydenhuoltoa ja mahdollisuutta koulunkäyntiin.

SUOMEN UUTISET