Helsingin vihreiden varavaltuutettuna toiminut, aiemmin myös vuoden pakolaisnaiseksi valittu Saido Mohamed on tuomittu vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä rahanpesusta.

Helsingin käräjäoikeus langetti tuomion tänään perjantaina iltapäivällä. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Kääri Kelalta noin 44 000 euroa

Käräjäoikeuden tuomion mukaan Mohamed nosti siskonsa pankkikortilla vuosina 2003-2013 siskolle maksetut lapsilisät, yhteensä noin 44 000 euroa ja käytti itse nämä rahat.

Mohamedin sisko oli muuttanut aiemmin ulkomaille, mutta ei ollut ilmoittanut muuttamisesta Kelalle, joten lapsilisien maksaminen jatkui, vaikka Mohamedin sisko ei ollut enää rahoihin oikeutettu.

Sisko on jo aiemmin tuomittu petoksesta. Tässä tapauksessa siskon lainvoimainen tuomio oli Mohamedin rahanpesutuomion edellyttämä esirikos.

Jatkoi tekoa yli 10 vuotta

Käräjäoikeuden mukaan Mohamed ryhtyi käyttämään siskonsa lapsilisiä, vaikka oli tietoinen varojen laittomasta alkuperästä, eli siitä että sisko ei ollut oikeutettu saamaan varoja.

Rikoksen kautta saatu omaisuus oli erittäin arvokas ja teko jatkui pitkään. Käräjäoikeuden mukaan rahanpesu oli kokonaisuutena arvostellen törkeä ottaen huomioon se, että Saido Mohamed jatkoi tekoa yli 10 vuotta.

Käräjäoikeus ei uskonut selityksiä

Käräjäoikeus ei uskonut Mohamedin väitteitä, joiden mukaan hän oli lähettänyt nostamansa varat siskolleen rahanvälityspalvelujen kautta. Mohamed ei myöskään kyennyt todistamaan väitettä mitenkään.

Niin ikään oikeudenkäynnissä kuullun Mohamedin siskon sekä todistajan kertomukset eivät tukeneet Mohamedin tarinaa.

Syyttäjän esittämän todistelun perusteella Mohamedin sisko ei ollut saanut mitään rahalähetyksiä Suomesta välityspalvelujen kautta.

Käräjäoikeuden mukaan rikoksen vaikuttimena on ollut huomattavan taloudellisen hyödyn hankkiminen Mohamedille itselleen.

Vouti jatkuvasti kintereillä

Mohamed nousi vuoden 2012 kuntavaaleissa varavaltuutetuksi kokoomuksen listoilta, mutta hän loikkasi kesällä 2016 vihreisiin. Mohamed vetäytyi rikosepäilyjen vuoksi kevään 2017 kuntavaaleista.

Mohamed on viime vuosina ajautunut talousongelmiin. Hän on ollut jo kaksi vuotta työttömänä ja joutunut pärjäämään työttömyyspäivärahalla.

Huonosta taloudellisesta tilanteesta kertoo sekin, että Mohamedille on viime vuosina kertynyt lukuisia ulosottomerkintöjä, joissa on usein ollut kyse vain muutamista kymmenistä euroista tai korkeintaan satasista.

Toukokuun lopussa Mohamedilla oli 11 125 euroa ulosottovelkaa. Helsingin käräjäoikeudessa on viime vuosina ratkaistu useita Mohamedia koskevia velkomusasioita.

SUOMEN UUTISET