Vihreiden kuntapoliitikkona ja vuoden pakolaisnaisena tunnetun Saido Mohamedin ulosottorekisterissä on 12 merkintää. Mohamed hoitaa talouttaan melko huolimattomasti, sillä ulosottorästejä kertyy tuon tuostakin.

Vihreiden varavaltuutettuna Helsingissä toiminut, aiemmin myös vuoden pakolaisnaiseksi valittu Saido Mohamed on pahasti sotkenut raha-asiansa. Mohamedin ulosottorekisterissä on kolme sivua ja niissä on yhteensä 12 merkintää.

Velkojen yhteissumma on jopa 11 125 euroa.

Toukokuun alussa Mohamedia vastaan nostettiin syyte törkeästä rahanpesusta, josta voi saada enimmillään kuuden vuoden vankeustuomion. Tapausta käsiteltäneen Helsingin käräjäoikeudessa aikaisintaan ensi syksynä.

Rikossyyte liittyy Mohamedin siskon viime vuoden marraskuussa saamaan kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Sisko tuomittiin petoksesta, koska hän ei ollut ilmoittanut Kelaan muutostaan ulkomaille ja sen vuoksi hänelle oli maksettu lapsilisiä jopa kymmenen vuoden ajan.

Vakuutusmaksuja, puhelinlaskuja, kulutusluottoja

Ulosottorekisterin tietojen mukaan suurinta yksittäistä velkaa Mohamedilta karhuaa OK Perintä Oy, jolla on tällä hetkellä saatavaa yhteensä 5 500 euroa. Ulosottoasia on tullut vireille kesäkuussa 2016. Mohamed on tosin sen jälkeen lyhentänyt rästejään OK Perinnälle 7 600 euron edestä.

Intrum Debt Finance AG:lle Mohamed on taas kahdessa vuodessa kyennyt maksamaan 6 029 euroa, mutta velkaa on yhä jäljellä 2 579 euroa.

Mohamed on jättänyt maksamatta ajallaan myös esimerkiksi vakuutusmaksuja, puhelinlaskuja sekä kulutusluoton osamaksueriä. Mohamedin muiden velkojien joukossa ovat esimerkiksi Handelsbanken Rahoitus, DNA, If vahinkovakuutus, Lindorff sekä Alektum Capital AG.

Keväällä 2017 Mohamed jäi kiinni liputta matkustamisesta Helsingin seudun joukkoliikenteessä. Siitä seurasi 80 euron tarkastusmaksu. Mohamed ei hoitanut sitäkään ajallaan, joten maksua on jo viime vuoden toukokuusta saakka peritty ulosoton kautta. Toistaiseksi tuloksetta.

Jättänyt pienetkin laskut maksamatta

Mohamed näyttää suhtautuvan melko välinpitämättömästi velkoihinsa, sillä ulosottomerkintöjä hänelle on kertynyt säännöllisesti maaliskuusta 2016 alkaen näihin päiviin saakka. Osa veloista on melko pieniä, ja niissä on kyse vain muutamista kymmenistä euroista tai korkeintaan satasesta. Voi vain ihmetellä, miksi laskuja ei ole hoidettu ajallaan, vaan niiden on annettu mennä ulosottoon.

Helsingin käräjäoikeudessa on viime vuosina ratkaistu useita Mohamedia koskevia velkomusasioita.

Jos velallinen ei maksa velkojaan, velkojan on yleensä hankittava ensin käräjiltä velkomustuomio, jossa velallinen velvoitetaan maksamaan avoimena oleva velka tuomion mukaisesti. Velkomustuomio taas kelpaa perusteeksi aloittaa ulosottomenettely velallista kohtaan.

Irtisanoutui työstään ihmisoikeusliitossa

Saido Mohamed on aiemmin työskennellyt Ihmisoikeusliitossa asiantuntijana. Kun poliisi syksyllä 2016 aloitti esitutkinnan Mohamedin toiminnasta, ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila tuolloin vakuutti, ettei esitutkinta vaikuta Mohamedin työskentelyyn.

Tilanne on kuitenkin muuttunut. Mattila ilmoittaa nyt, ettei Mohamed enää ole Ihmisoikeusliiton palveluksessa.

– Saido Mohamed ei ole enää Ihmisoikeusliitossa työssä. Hänen työsuhteensa meillä on päättynyt viime syksynä hänen omasta aloitteestaan.

Artikkeli perustuu ulosottorekisterin tietoihin 23.5.2018.

SUOMEN UUTISET