YHDYSVALLAT | Minnesotassa on jo vuosien ajan tutkittu laajoja, päivähoitokorvauksiin liittyviä huijauksia. Epäilyt heräsivät, kun osavaltion päiväkodeille maksamien hoitokorvausten todettiin ohjautuvan Arabiemiraateissa oleville pankkitileille. Kun pankkisiirtoja alettiin tutkia, ne loppuivat. Nyt miljoonat kulkeutuvat käteisenä matkustajien käsimatkatavaroissa Dubaihin ja Somaliaan.

Minnesotan alue muistuttaa ilmastoltaan ja maisemiltaan Pohjoismaita. Siksi monet Norjasta, Ruotsista ja Suomesta tulleista uudisasukkaista asettuivat sinne. Jopa kolmasosa väkiluvultaan Suomen kokoisen osavaltion asukkaista on taustaltaan pohjoismaalaisia. Uutena vähemmistönä Minnesotaan ovat saapuneet somalit, joita arvioidaan City Journal -aikakauslehden mukaan olevan jopa 100 000. Minnesotasta onkin tullut suurin somalien keskittymä Afrikan ulkopuolella.

Minnesota muistuttaa Pohjoismaita myös siinä, että sen tarjoama sosiaaliturva on amerikkalaisittain katsoen erittäin korkealla tasolla.

Osavaltio tukee vähävaraisten lasten päivähoitoa maksamalla päiväkodeille korvausta hoidossa olleiden lasten määrän mukaan. Järjestelmä perustuu luottamukseen ja on altis väärinkäytöksille. Monien hoitopaikkojen epäillään laskuttaneen osavaltiota sellaisista lapsista, jotka eivät todellisuudessa ole olleet hoidossa. Päiväkodit ovat antaneet osan väärin perustein laskuttamistaan rahoista lasten vanhemmille, jotta nämä eivät toisi lapsiaan hoitoon.

Paikallisen Fox 9 -televisiokanavan mukaan kymmenen päivähoitopaikkaa on tällä hetkellä petostutkinnassa ja kymmeniin muihin kohdistuu epäilyjä. Osavaltio on maksanut kullekin päiväkodille miljoonia dollareita hoitokorvauksina. Nyt viranomaiset epäilevät, että osa korvauksista on laskutettu perusteettomasti. Useimmat tutkinnassa olevista päiväkodeista ovat somalien perustamia.

Jopa 100 miljoonan dollarin petokset

Vähävaraisten lasten päivähoidon kustannukset osavaltiolle ovat noin 248 miljoonaa dollaria vuodessa, ja perusteettomasti laskutettujen korvausten määrän epäillään olevan jopa 100 miljoonaa.

Kuin sattumalta myös matkustajien mukana Minneapolis-St.Paulin lentokentän kautta vuonna 2017 maasta vietyjen käteisvarojen yhteismääräksi arvioidaan 100 miljoonaa. Yhdysvaltain lain mukaan lentomatkustajalla saa olla vaikka miljoona dollaria käteisenä kassissaan, kunhan hän tekee siitä asianmukaisen ilmoituksen.

Maasta viedyt rahat ovat matkanneet Lähi-itään, josta niiden epäillään päätyneen Somaliaan. Käteisenä tapahtuneet rahansiirrot liittyvät somalien suosimaan hawala-rahanvälitykseen. Jos rahat päätyvät al Shabaabin tai muun terroristijärjestön hallitsemalla alueella sijaitsevaan hawala-konttoriin, terroristit vaativat osuutensa rahoista. Fox 9 -kanavan lähteiden mukaan ainakin osalle rahoista on käynyt niin.

Ylilaskutus kätevästi kännykkäsovelluksella vaikka Afrikasta

Eräs näkyvä somaliyhteisön jäsen on tuomittu vankeuteen yli miljoonan dollarin päivähoitokorvauksiin liittyneistä petoksista.

Tutkijat totesivat, että kyseinen nainen oli tehnyt kahden kuukauden matkan Dubaihin ja Keniaan yöpyen välillä loistohotelleissa, joissa yksi yö maksaa 800 dollaria. Päiväkotiyrittäjä oli pystynyt matkoilla ollessaankin laskuttamaan olemattomista päivähoitolapsista Minnesotan osavaltion tarjoaman kätevän kännykkäsovelluksen avulla.

Kotoutumisen ”malliesimerkki”?

Minnesotan somaliyhteisöä on Suomessa käytetty useasti esimerkkinä mallikkaasta kotoutumisesta (esimerkki 1, 2, 3). Minnesotan somalien yritteliäisyyttä on ylistetty ja Suomeen on toivottu muun muassa somalitaustaisia poliiseja. Nyt näyttää siltä, että todellisuus on jälleen kerran ollut unelmia raadollisempaa: pohjoismainen sosiaaliturvamalli toimii vain yhteisössä, jossa asukkaatkin ovat pohjoismaalaisia.

Sosiaaliturvaan liittyviä huijauksia on toki tapahtunut Suomessakin jo ennen monikulttuurisuuden saapumista, mutta Minnesotan kaltainen huijaus, jossa vanhemmille maksettiin lahjuksia siitä, että he eivät tuo lapsiaan päivähoitoon onnistuu vain, kun tietty kansanryhmä kokee olevansa eri porukkaa kuin heidän huijaamansa yhteiskunta.

Minnesotan somalit ovat kunnostautuneet myös lähtemällä itse vierastaistelijoiksi terroristien riveihin. Yhdysvaltain senaatin turvallisuuskomitean teettämässä selvityksessä todettiin, että joka neljäs USA:sta ISIS-järjestön puolesta sotimaan lähteneistä henkilöistä oli Minnesotan somaleja.

Helsingin Sanomat uutisoi vuonna 2013, että Suomesta lähtee hawala-välittäjien kautta yli 7 miljoonaa euroa vuodessa. Hawala-rahansiirtojen ja terrorismin rahoittamisen yhteyttä on tutkittu Suomessakin, mutta kaikki syytteet kaatuivat hovioikeudessa. Ylen mukaan päätökseen syytteiden hylkäämisestä vaikutti se, että tekoaikana terroristiryhmän niin sanottu yleisrahoittaminen ei ollut vielä kriminalisoitu.

Suomen Uutiset kertoi äskettäin, että vihreiden kuntapoliitikkona toimineen, aiemmin vuoden pakolaisnaiseksi valitun Saido Mohamedin epäillään syyllistyneen talousrikoksiin. Rikosepäilyt liittyvät hänen siskolleen perusteettomasti maksettujen lapsilisien käyttämiseen. Lapsilisäpetoksella hankittu etu oli käräjäoikeuden mukaan yli 44 000 euroa.

SUOMEN UUTISET