Vihreiden kuntapoliitikkona ja vuoden pakolaisnaisena tunnettu Saido Mohamed ja hänen siskonsa esittivät oikeussalissa ristiriitaiset kertomukset siitä, mihin hupenivat väärin perustein maksetut 44 000 euron lapsilisärahat.

Vihreiden kuntapoliitikkona tunnetun, aiemmin vuoden pakolaisnaiseksi valitun Saido Mohamedin rahanpesujuttua käsiteltiin eilen Helsingin käräjäoikeudessa. Mohamedia syytetään törkeästä rahanpesusta ja toissijaisesti törkeästä kätkemisrikoksesta. Mohamedille vaaditaan ehdollista vankeusrangaistusta.

Syytteen mukaan Mohamed nosti Suomessa vuosina 2003–2013 siskonsa pankkikortilla varoja, jotka Kela oli maksanut Mohamedin Isoon-Britanniaan muuttaneelle siskolle. Sisko on jo aiemmin tuomittu petoksesta. Sisko ei ilmoittanut Kelalle muuttaneensa ulkomaille, joten lapsilisien maksatus jatkui.

Syyttäjä katsoo, että Mohamed on hyötymistarkoituksessa nostanut itselleen noin 44 000 euron edestä lapsilisiä tietoisena varojen laittomasta alkuperästä. Saido Mohamed kiistää syytteen.

Tuomari ihmetteli rahansiirtofirman käyttöä

Mohamed vakuutti oikeudessa ääni väristen, ettei ole tehnyt asiassa mitään väärää. Mohamedin mukaan hän ei edes ollut tietoinen, ettei siskolla ollut oikeutta Suomesta maksettuihin lapsilisiin.

Mohamed esitti sopineensa siskonsa kanssa, että hän nostaa rahoja siskonsa pankkikortilla. Mohamedin mukaan hän on välittänyt näitä rahoja siskolleen eri tavoilla, kuten rahansiirtofirma Western Unionin ja tuttavien kautta. Mohamed myös väitti ostaneensa siskonsa lapsille vaatteita, joita hän olisi lähettänyt postitse.

Mohamedin mukaan hän ei ollut tietoinen Suomen lapsilisäjärjestelmästä, koska hänellä itsellään ei ole lapsia. Mohamed esitti, ettei olisi osannut arvata, että siskolle maksettiin samanaikaisesti sosiaalietuuksia myös Isossa-Britanniassa.

– Siskoni ei koskaan kertonut minulle tällaisista asioista. En olisi edes lähtenyt mukaan tällaiseen jos siskoni olisi kertonut, Mohamed väitti.

Tuomari ihmetteli, miksi Mohamed on käyttänyt varojen siirrossa rahansiirtofirman palveluja.

– Tilisiirto pankkitililtä toiselle olisi yksinkertaisempi tapa, miksi ette siirtänyt rahoja suoraan siskon tilille? tuomari kysyi.

– Siskoni on pyytänyt menettelemään näin, Mohamed vastasi.

Rahanostot tehtiin Mohamedin kodin lähellä

Syyttäjällä Satu Pomoell ilmoitti, että hänellä on asiasta aivan eri käsitys.

– Tapauksessa jo esirikos on petos, josta sisko on tuomittu. Mohamed ei ole toimittanut näitä rahoja siskolleen vaatteina tai muutenkaan. Sisko muutti jo 2003 Britanniaan, jossa hän on saanut sosiaalietuuksia, joten hän ei olisi ollut oikeutettu saamaan lapsilisiä Suomesta, syyttäjä sanoi.

Hän osoitti myös, että rahanostot siskon kortilla on yleensä tehty automaateista, jotka ovat olleet Mohamedin kodin tai työpaikan lähellä. Mohamedilla itsellään on ollut käytössä useita tilejä. Syyttäjä osoitti todisteilla, että melko samanaikaisesti kun siskon tililtä on nostettu varoja, Mohamedin omille tileille on siirretty suunnilleen vastaavia summia rahaa.

– Silmiinpistävää on tililtä nostojen ja tilillepanojen samanaikaisuus, syyttäjä sanoi.

Hänen mukaansa Mohamedin huono taloudellinen tilanne on ollut motiivi ryhtyä tällaiseen menettelyyn.

– Huolimatta suurista tuloista hän (Mohamed) on ollut perintätoimistojen asiakas.

Todisteena syyttäjä esitteli muun muassa Western Unionin ja toisen rahansiirtofirman selvityksen, jonka mukaan Mohamedin sisko ei ollut vastaanottanut rahoja.

Säästi ulkomaanmatkoja varten

Mohamedin ja hänen avustajansa mukaan syyttäjän todistelu ei ollut riittävää ja etteivät rahansiirtofirmojen selvitykset osoita, että Mohamed olisi pitänyt rahat itse.

Mohamed esitti vain auttaneensa siskoaan asiassa, tosin hän ei osannut sanoa, millaisen summan tarkalleen hän on nostanut siskonsa tililtä. Mohamedin mukaan hän ei edes olisi tarvinnut rahoja itsensä elättämiseen, koska hänellä on ollut hyvät tulot. Todisteeksi oikeudessa esitettiin verotusasiakirjoja, jotka osoittivat Mohamedin ansainneen vuosittain 30 000-40 000 euroa.

– Olen elättänyt itseni. Käteispanot (tilille) liittyvät siihen, että olen säännöllisesti säästänyt rahaa ulkomaanmatkoja varten, Mohamed sanoi.

”Sinnittelee” työttömyyspäivärahan varassa

Huonosta taloudellisesta tilanteesta silti kertoo se, että Mohamedille on viime vuosina kertynyt useita ulosottomerkintöjä, joissa useissa on ollut kyse vain muutamista kymmenistä euroista tai korkeintaan satasesta.

Toukokuun lopussa Mohamedilla oli 11 125 euroa ulosottovelkaa. Helsingin käräjäoikeudessa on viime vuosina ratkaistu useita Mohamedia koskevia velkomusasioita.

Mohamedin avustaja paljasti, että tällä hetkellä Mohamed sinnittelee työttömyyspäivärahan varassa.

– Hän (Mohamed) on nyt ollut kaksi vuotta työttömänä. Muuten hän on pärjännyt taloudellisesti hyvin, avustaja sanoi.

Sisko: Pyysin Saidoa sulkemaan tilit

Oikeudessa kuultiin todistajana myös Mohamedin siskoa, jolla oli tapahtumista aivan toisenlainen käsitys kuin se, minkä Mohamed oli oikeussalissa kertonut. Mohamed oli aiemmin esittänyt, että sisko oli Isoon-Britanniaan muuton jälkeen vieraillut Suomessa viisi tai kuusi kertaa. Siskon mukaan taas hän ei ollut käynyt.

Tulkin avustuksella näkemyksensä oikeudelle välittänyt sisko sanoi, että kun oli itse muuttanut pois Suomesta 2003, hän oli pyytänyt Mohamedia ilmoittamaan muutosta Kansaneläkelaitokselle.

– Sanoin hänelle, että tilit pitää sulkea ja lopettaa lapsilisät. Minulle paljastui, että niitä on kuitenkin maksettu tilille, kun sain Kelasta kirjeen. En tiennyt lapsilisän maksuista mitään, joten lähetin kirjeen siskolleni (Mohamedille) Suomeen, sisko kertoi.

Istunto oli mennä huuteluksi

Hänen mukaansa Mohamed ei vuosien aikana lähettänyt hänelle sen paremmin rahaa kuin vaatteitakaan.

– Olemme kyllä olleet yhteydessä, mutta ei hän ole lähettänyt mitään, sisko kertoi. Hän myös sanoi, ettei ollut kertakaan käynyt Suomessa ajanjaksona, jota syyte koskee. Mohamedin mukaan taas sisko oli vieraillut Suomessa 5-6 kertaa muuttonsa jälkeen.

Mohamedin siskon todistuspuheenvuoron aikana oikeudenkäynti muuttui sekoiluksi, kun kaksi yleisössä ollutta naista alkoi huutelemaan siskon puheenvuoron päälle esittäen väitteitä tulkin ammattitaidosta.

Myös Mohamed itse osallistui huuteluun. Oikeuden puheenjohtaja joutui puuttumaan asiaan ja uhkasi heittää huutelijat ulos salista.

Rahat katosivat, syytetty itki kohteluaan

Oikeudenkäynnissä ei saatu selvyyttä siihen, mihin Mohamedin siskon tilitä nostetut 44 000 euroa menivät.

– Minä en ole ollut Suomessa, joten en tiedä näistä rahoistakaan mitään. Voitte kysyä siltä, joka nosti ne rahat, Mohamedin sisko sanoi.

Hän esitti, ettei tiennyt edes sitä, miten Mohamed oli saanut pankkikortin tunnusluvun tietoonsa. Siskon mukaan Mohamediin luottaminen oli virhe.

– En ajatellut ollenkaan, että tällaista voisi tapahtua. Olen muuttoni jälkeen kysynyt Saidolta (Mohamed) onko kaikki ok ja hän on sanonut että asiat on hoidettu, sisko selitti.

Saido Mohamed pillahti muutaman kerran itkuun oikeussalissa. Hän kertoi saaneensa somessa epäasiallisia yhteydenottoja ja jopa tappouhkauksia.

– Se on vaikuttanut siihen, miten liikun kaupungilla. Olen vältellyt yleisiä paikkoja. Uhkailut ovat vaikuttaneet myös työntekooni, olen ollut aiemmin paljon vapaaehtoistyössä, Mohamed sanoi.

Mohamed ei antanut medialle haastatteluja oikeudenkäynnin yhteydessä, vaan hän veti kasvojensa suojaksi mustan toppatakin.

Käräjäoikeus antaa rahanpesujutussa ratkaisun perjantaina 9.11.

SUOMEN UUTISET