Rikollisjengien silmitön väkivalta päätyy pomminvarmasti mediaan, mutta taustarikollisuus on jäänyt ammuskelun ja murhien varjoon. Tuottoisat nettihuijaukst sekä -petokset ovat rikollisiryhmien ydinoimintaa ja huumekaupan ohella jengirikollisuuden moottori. Samalla rikolliset uivat yhä syvemmälle pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan liiveihin.

Ruotsissa käytetään käteistä rahaa selvästi vähemmän kuin monessa muussa Euroopan maassa. Vain 8 prosenttia kansalaisista maksoi ostoksiaan käteisellä vuonna 2022.

Teknisellä etumatkalla on puolensa, mutta myös rikollisuus siirtyy digiaikaan samaa tahtia muun yhteiskunnan kanssa.

Vuonna 2023 rikolliset keräsivät Ruotsissa nettihuijauksilla 1,3 miljardia kruunua ja määrä on kaksinkertaistunut edellisvuodesta. Kaikkiaan rikolliset kahmivat kansankodissa eri tyyppisillä petoksilla 3,5 miljardia kruunua vuonna 2022.

Talousrikollisuus ruokkii jengirikollisuutta

Rikolliset hyödyntävät peiteyrityksiä ja väärentävät asiakirjoja lyödäkseen reiän hyvinvointiyhteiskunnan hunajapurkin kylkeen.

Ruotsin poliisi on laittanut voimavaroja jengirikollisuuden torjuntaan ja samalla digirikollisuuden käärme on päässyt luikertelemaan sisään pohjoismaiseen hyvinvointijärjestelmään.

– Se on ollut strateginen virhe”, toteaa johtava talousrikossyyttäjä Daniel Larson Fortune-talousmediassa.

– Voittoa tuottava talousrikollisuus ruokkii järjestäytynyttä rikollisuutta ja tämä johtaa joissakin tapauksissa yhteenottoihin.

”Rikollisten Piilaakso”

Itse asiassa edistyneimmät huijarit ja verkkorikolliset ovat tehneet Ruotsista “rikollisten start up -yritysten Piilaakson”. Jengirikollisuus ja online-huijaukset liittyvät toisiinsa ja verkkorikollisuuden torjuntaan olisi panostettava yhtälaisesti.

Eräs keskeinen osa Ruotsin haavoittuvuuksissa on pankkitunnusten laajamittainen käyttö tunnistautumisessa. Järjestelystä on tullut niin itsestään selvää, että kansalaisten tarkkaavaisuus on herpaantunut.

Ongelmat olisivat paljolti vältettävissä kaksivaiheisella tunnistamisella, mutta monien mielestä se hidastuttaa sujuvaa asioimista verkossa.

SUOMEN UUTISET