
LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Europol yrittää kaivaa konnat jäsenmaiden oikeuslaitosten sisältä – lahjonta ja mafian lonkerot tutkaimessa
EU-maiden poliisiorganisaatioiden yhteinen Europol etsii pian rikollisia myös jäsenmaiden poliisiorganisaatioiden ja oikeuslaitosten sisältä. Uuden erikoisosaston tarkoituksena on jakaa tietoja trendeistä ja riskeistä, nyt salattuja kanavia pitkin. Lahjottuihin virkamiehiin kun ei voi luottaa.
Etelä-Euroopassa mafian lonkerot ylettyvät lähes kaikkialle ja jonkin sorttinen korruptio valtionhallinnon sisällä lienee tuttua kaikissa Euroopan maissa. Sisäisten tarkastajien turvalliset tiedonjakokanavat ovat tähän asti olleet kortilla ja jäsenmaiden tiedonvaihto onkin tyssännyt siihen.
Virkamiesten luotettavuus puntariin
– Monta kertaa on käynyt ilmi, että järjestäytynyt rikollisuus lahjoo virkamiehiä ja näiden vaitiolovelvollisuus on saman tien mennyttä, kuvailee Ruotsin poliisin sisäisen tarkastuksen tiedusteluyksikön päällikkö Stefan Andersson.
Uuden ”ohranan” avulla sisäiset tarkastajat eri maissa voivat pitää toisensa ajan tasalla riskeistä, trendeistä ja keinoista, jotka ovat avuksi, kun tutkitaan virkamiesten tekemiä rikoksia. Samaan syssyyn verkoston jäsenet voivat keskenään rakentaa mahdollisimman tehokkaan organisaatiomallin.
Ruotsi taas kaapin päällä
Ruotsi on jälleen unionin kaapin päällä järjestämisvastuussa ja kutsuu jäsenmaiden poliisit yhteisen pöydän ääreen. Hanke on osallisten mukaan herättänyt suurta kiinnostusta ja siltä on syytä odottaa tuloksia. Varsinkin nyt, kun EU:n satojen miljardien korona-avustukset ovat tulossa jakoon.
– Laatua nostamalla ja riippumattomuutta vahvistamalla havaitsemme rikokset ja saatamme rikolliset vastuuseen, vakuuttaa Ruotsin poliisin sisäisen tarkastuksen päällikkö Ebba Sverne Arvill.
Poliisin sisäisen tarkastajan työ on jo nyt luottamuksellista ja ilmeisen riskialtista Suomessakin. Esimerkiksi tutkijoiden henkilötiedot saatikka käytännön toimet on pääosin siivottu pois julkisuudesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- virkamiesten luotettavuus Ruotsin poliisi sisäinen tarkastus oikeusviranomaiset Korona-avustukset pandemia epidemia Mafia järjestäytynyt rikollisuus lahjonta Euroopan unioni virkamiehet Europol EU korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


No nyt on mistä valita: Rikollisella 15 eri henkilöllisyyttä!

Europol: Seuraavaksi tulevat koronapakolaiset – ei taudin vaan talouden takia

EU:n tukimiljardit jättipotti Etelä-Euroopan järjestäytyneelle rikollisuudelle – mafialla edessään kissanpäivät

Tutkimus: Klaanirikollisuus on saksalaisten suurin pelko
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.