EU-maiden poliisiorganisaatioiden yhteinen Europol etsii pian rikollisia myös jäsenmaiden poliisiorganisaatioiden ja oikeuslaitosten sisältä. Uuden erikoisosaston tarkoituksena on jakaa tietoja trendeistä ja riskeistä, nyt salattuja kanavia pitkin. Lahjottuihin virkamiehiin kun ei voi luottaa.

Etelä-Euroopassa mafian lonkerot ylettyvät lähes kaikkialle ja jonkin sorttinen korruptio valtionhallinnon sisällä lienee tuttua kaikissa Euroopan maissa. Sisäisten tarkastajien turvalliset tiedonjakokanavat ovat tähän asti olleet kortilla ja jäsenmaiden tiedonvaihto onkin tyssännyt siihen.

Virkamiesten luotettavuus puntariin

– Monta kertaa on käynyt ilmi, että järjestäytynyt rikollisuus lahjoo virkamiehiä ja näiden vaitiolovelvollisuus on saman tien mennyttä, kuvailee Ruotsin poliisin sisäisen tarkastuksen tiedusteluyksikön päällikkö Stefan Andersson.

Uuden ”ohranan” avulla sisäiset tarkastajat eri maissa voivat pitää toisensa ajan tasalla riskeistä, trendeistä ja keinoista, jotka ovat avuksi, kun tutkitaan virkamiesten tekemiä rikoksia. Samaan syssyyn verkoston jäsenet voivat keskenään rakentaa mahdollisimman tehokkaan organisaatiomallin.

Ruotsi taas kaapin päällä

Ruotsi on jälleen unionin kaapin päällä järjestämisvastuussa ja kutsuu jäsenmaiden poliisit yhteisen pöydän ääreen. Hanke on osallisten mukaan herättänyt suurta kiinnostusta ja siltä on syytä odottaa tuloksia. Varsinkin nyt, kun EU:n satojen miljardien korona-avustukset ovat tulossa jakoon.

– Laatua nostamalla ja riippumattomuutta vahvistamalla havaitsemme rikokset ja saatamme rikolliset vastuuseen, vakuuttaa Ruotsin poliisin sisäisen tarkastuksen päällikkö Ebba Sverne Arvill.

Poliisin sisäisen tarkastajan työ on jo nyt luottamuksellista ja ilmeisen riskialtista Suomessakin. Esimerkiksi tutkijoiden henkilötiedot saatikka käytännön toimet on pääosin siivottu pois julkisuudesta.

SUOMEN UUTISET