Ei ole mitenkään tavatonta, että rikollisella on useampia identiteettejä. Todistuksia voi väärentää itse ja ostaa, kaikki on kaupan netin pimeällä puolella. Kiinniotetun rikollisen todellisen henkilöllisyyden selvittäminen on poliisille todellinen urakka, kertoo Ruotsin yleisradio.

Poliisi saa yhä enemmän harmaita hiuksia selvittäessään kiinniotettujen kulkijoiden todellista minää henkilöllisyystodistusten takana. Rajapoliisin päällikkö Patrik Engström kertoo SVT:n uutisissa, että väärennettyjä tilapäisiä henkilönumeroita sekä sosiaaliturvatunnuksia koskevat ongelmat ja ilmiön laajuus on poliisin tiedossa.

Karkotukset kangertelevat

Väärennökset vaikeuttavat viranomaisten työtä monella tapaa. Väärillä nimillä maassa oleskelevilla ihmisillä on todennäköisesti syynsä piileskelyyn ja siksi kyseessä on todellinen yhteiskunnallinen ongelma:

– Haku päällä olevien henkilöiden tavoittaminen vaikeutuu, samoin vaikkapa karkotusmääräysten toimeenpano. Toisin sanoen poliisi joutuu näkemään merkittävästi enemmän vaivaa eteen tulevien tapausten selvittämiseksi, Engström toteaa.

Varkaalla 15 henkilöllisyyttä

Ruotsin yleisradion uutiset kertoo esimerkin elävästä elämästä: viisikymppisellä naisella oli taipumusta putsata vanhuksilta näiden arvotavarat, kun mummit ja vaarit olivat keskittyneet ostosten tekoon. Vuonna 2018 nainen tuomittiin vankilaan useista törkeistä varkauksista ja uhrit olivat yli 80-vuotiaita.

Nainen väitti, ettei ollut astunut jalallaankaan kansankotiin ennen vuotta 2018. Poliisin selvitykset osoittivat toista: nainen oli tuomittu samankaltaisista rikoksista Ruotsissa jo vuonna 2012, eri henkilön nimellä toki.

Naisen sormenjäljet pystyttiin Europolin kautta yhdistämään varkauksiin useammassa maassa ja eri henkilöllisyyksiä kertyi rosvolle pelkästään manner-Euroopasta 15 kappaletta.

SUOMEN UUTISET