Ruotsin vankilat ovat tupaten täynnä. Osasyynä tähän on se, että kolmannes vangeista on ulkomaalaisia. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ehdottaakin Ruotsin radion mukaan, että valtio rakentaisi kehitysyhteistyövaroilla vankiloita maihin, joista rikolliset tulevat.

Kristillisdemokraattien ehdotuksen mukaan valtio ottaisi varat kehitysyhteistyöbudjetista. Summa olisi neljän vuoden aikana 1,8 miljardia kruunua (174 M€). Rahoilla sekä korjattaisiin että pystytettäisiin uusia vankiloita. Vaikkapa sellaisiin valtioihin, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia. Näin saataisiin aikaan ongelmamaihin inhimillisempiä rangaistuslaitoksia.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch sanoo Ruotsin radion haastattelussa, että ulkomaisiin vankiloihin voitaisiin sijoittaa 400-500 vankia. Vankilat olisivat tarkoitettu erityisesti heille, joiden rangaistukseen sisältyy maastakarkoitus.

”Olisi voinut ajatella ensin”

Vanki ei voisi kieltäytyä sijoituksesta vankilaan ulkomaille. Puheenjohtaja Busch näkisi kernaasti, että Ruotsi tekisi vankiloista sopimuksen Somalian ja Afganistanin kaltaisten valtioiden kanssa.

Vankilat takaisivat vangeille kohtuulliset olot ulkomailla, vaikka laitokset eivät ruotsalaisia laatustandardeja täyttäisikään.

– Jos ulkomaalainen henkilö on huolissaan seurauksista, joita koituu kotimaahan palaamisesta, niin sitä olisi ehkä voinut ajatella ennen kuin syyllistyi vakaviin rikoksiin Ruotsissa.

SUOMEN UUTISET