Ruotsissa on ammuttu hengiltä 43 ihmistä tämän vuoden aikana. Uhreja on tullut enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Kyse on epäonnistuneesta kotoutumisesta, sanoo poliisipäällikkö Ruotsin radiolle.

Keskusrikospoliisin (NOA) tiedustelupäällikkö Linda H. Staaf on vankasti sitä mieltä, että Ruotsin ammuskelujen syyt juontavat kauas menneeseen aikaan. Kyse on toimista, jotka jätettiin tekemättä jo vuosia sitten. Suurin osa ampumisista on liitoksissa järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja ongelmalähiöihin.

– Tämä on pitkälti kotoutumiskysymys ja kyse on siitä, että yhteiskuntamme vetäytyi ongelmallisilta alueilta. Kaupat, viranomaiset, yhteiskunnan palvelut, kaikki lähtivät pois ja jättivät asukkaat tuulten viemäksi, Staaf kuvailee.

Tyhjiön täyttivät rikolliset ja siksi ongelmalähiöissä ammutaan. Kyse on poliisin mukaan huumemarkkinoiden reviiritaisteluista.

Puolet uhreista Tukholman alueelta

Yllättävää kyllä, ampumisista on pidetty tilastoa vasta vuodesta 2016 lähtien. Tähän asti surullisin vuosi oli 2018, tuolloin luoti tappoi 45 ihmistä. Marraskuun loppuun mennessä kuluvana vuonna ampumisissa oli kuollut 43 ihmistä, joten uusi surullinen ennätys on todennäköinen.

Ampumisista puolet tapahtuu Tukholman alueella. Poliisin mielestä selitys löytyy siitä, että viranomaiset painostavat rikollisia yhä kovemmin. Tämä taas purkautuu raakana väkivaltana rikollisten keskinäisissä välienselvittelyissä. Kaikesta huolimatta ongelmalähiöt on taas otettava osaksi ruotsalaista yhteiskuntaa jollain aikavälillä.

– Työtä on tehtävä, jotta saamme tietyt alueet integroiduksi, pitkä on tie vielä kuljettavana. Positiivista kehitystä on kyllä jo näkyvissä ja poliisin tehtävä on raivata tietä, jotta normaalin yhteiskunnan elementit voivat taas palata osaksi entistä ongelmalähiötä.

SUOMEN UUTISET