Jo lähes puoli miljoonaa israelilaista on saanut koronarokotteen kertoo The Times of Israel. Maan asukaslukuun (9,2 miljoonaa) suhteutettuna maa on rokoteannosten jakajana kärkimaa. Israel maksaa tietojen mukaan yli 40 prosenttia Yhdysvaltoja ja EU-maita enemmän rokotteestaan.

Rokotteita on jaettu 20. joulukuuta alkaen. Maassa aiotaan lisätä pistosten määrää puolella viikon aikana. Pääministeri Benjamin Netanyahu kertoo tavoitteen olevan kunnianhimoisempi. Tammikuun loppuun mennessä yli neljännes maan asukkaista pitäisi olla rokotettuna. Pääministeri on tiiviissä yhteydessä rokotevalmistajan kanssa, ettei rokotteet loppuisi kesken.

Rokotteet on suunnattu ensi alkuun terveydenhuollon henkilöstölle, yli 60-vuotiaille ja riskiryhmäläisille. Koulujen normaalin toiminnan mahdollistamiseksi myös opettajat kuuluvat rokotteen saavien ensi aaltoon.

Rokotteita annetaan myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville. Yksi syy on, että rokote tarvitsee hyvin kylmän säilytyksen ja annos menee nopeasti käyttökelvottomaksi huoneenlämmössä. Tällaisia tehonsa pian menettävät rokotteet on jaettu halukkaille kansalaisille. Heitä on ollut enemmän kuin annoksia.

Henri Alakylä