Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén on valmis tuomaan armeijan apuun vauhdittamaan koronarokotuksia kansankodissa. Svenska Dagbladetin haastattelussa kenraali näkee yhteiskunnan uhkakuvan paljon entistä monimutkaisempana ja puolustusvoimien on oltava muutoksissa mukana.

Massarokotukset koronaa vastaan ovat käynnissä ympäri maailman. Isossa-Britanniassa armeija on perustanut 150 erillistä ryhmää toimittamaan rokotteita ympäri maata puolustusvoimien helikoptereilla ja erityisajoneuvoilla. Puolustusvoimien henkilökuntaa opetetaan samaan aikaan pistämään rokotteita.

Myös Yhdysvalloissa armeija auttaa rokotusten toteuttamisessa ja nyt Ruotsissa on herännyt sama kysymys.

”Annamme kaiken mahdollisen avun”

– Meillä on tietty kyky toimia. Osaamme johtamisen, koordinoinnin, logistiikan ja tarvittavat materiaalikuljetukset. Suhtaudun tähän erittäin positiivisesti ja annamme kaiken mahdollisen avun, jos pyyntö tulee, sanoo Ruotsin puolustusvoimien komentaja.

Svenska Dagbladetin haastattelussa Bydén näkee armeijan haasteena määrärahojen riittävyyden ja henkilökunnan saatavuuden. Päätetyt suunnitelmat on voitava toteuttaa, nyt kun puolustusvoimiin taas panostetaan voimakkaasti.

Vuosina 2021-2025 Ruotsi kasvattaa puolustusmenoja 27 miljardilla kruunulla (2,67 miljardia euroa). Puolustusbudjetti nousee noin 8 miljardin euroon vuoteen 2025 mennessä.

SUOMEN UUTISET