Ruotsin uusien koronarajoitusten mukaan maahantulo Tanskasta kielletään kaikilta henkilöiltä, joilla ei ole siihen erityisen pakottavaa syytä. Määräykset astuivat voimaan 22. joulukuuta ja jo ensimmäisen viikon aikana takaisin Tanskaan käännytettiin lähes 3 000 henkilöä, kertoo SVT. Perinteinen turvapaikkaturistin tie Euroopasta Suomeen on nyt poikki.

Normiviikkoina rajapoliisi käännyttää eri syistä satakunta Tanskasta Ruotsiin matkalla olevaa henkilöä. Ruotsin hallituksen julistaman maahantulokiellon myötä käännytykset ovat ampaisseet aivan toiseen mittaluokkaan ja jo ensimmäisellä viikolla kiellon voimaantulon jälkeen matka katkesi 2 900 maahanhalajavalta.

Käännytettävät eivät ole olleet pelkästään tanskalaisia, vaan myös kauttakulkijoita on passitettu sankoin joukoin takaisin tulosuuntaan. Tieto ei ole selvästikään kulkenut kaikille ja raja-asemilla on ollut ruuhkaa. Vilkkainta meno on ollut Juutinrauman sillalla.

Tie poikki myös Suomeen

Tuiki tavallinen tuloreitti Pohjolaan on ollut lento Kastrupin kentälle Kööpenhaminaan. Ruotsin maahantulokielto on käytännössä katkaissut myös lokoisampaa elämää etsivien toisen perinteisen tuloreitin: autolla tai junalla Euroopan mantereelta Tanskan kautta Ruotsiin ja Suomeen.

-Pyrimme ohjeistamaan matkustajia siitä, että Ruotsiin ei ole mitään asiaa ilman absoluuttista pakkoa. Rajavalvonnan kuormitus on nyt niin suurta, että jonossa voi joutua seisomaan pitkäänkin vain kuullakseen kauhukseen sen, että suunta on takaisin Tanskaan, sanoo poliisin tiedottaja Anders Wiberg.

Maahantulokielto on voimassa ainakin 21. tammikuuta asti ja se koskee Tanskan lisäksi matkustamista Iso-Britanniasta Ruotsiin.

SUOMEN UUTISET