Tanskassa vallitsee poliittinen yksimielisyys askelmerkeistä koronarajoitusten poistamiseksi. Rajoitusten purkaminen alkaa, kun kaikki yli 50-vuotiaat on rokotettu. Puoluejohtajat tapasivat koronasulun yksivuotispäivän merkeissä Tanskan television kakkoskanavalla.

Tanskan sosialidemokraattinen pääministeri Mette Frederiksen ja porvarillisen oppositiopuolue Venstren puheenjohtaja Jakob Elleman-Jensen olivat TV2:n puoluejohtajapaneelissa yhtä mieltä maan avaamisesta pandemian jälkeen. Paluu normaaliin alkaa, kun kaikki yli 50-vuotiaat sekä riskiryhmien jäsenet on rokotettu. Suunnitelma perustuu Venstren ehdotukseen.

Koko maa avataan kerralla. Suurissa yleisötilaisuuksissa kansalaisilta todennäköisesti vaaditaan negatiivista koronatestiä tai rokotustodistusta.

Suunnitelma valmis vielä maaliskuussa

Tanskan avautumisen aikataulu ei ole selvillä, mutta suunnitelma pitäisi olla valmis ja hyväksytty 23. maaliskuuta mennessä. Aikataulu on epävarma, koska rokotukset Astra Zenecan rokotteella keskeytettiin viime torstaina kahdeksi viikoksi. Syynä olivat Euroopassa heränneet epäilyt kyseisen rokotteen mahdollisesta veritulppariskistä.

Voimassa olevan suunnitelman mukaan kaikki yli 16-vuotiaat halukkaat tanskalaiset ovat saaneet Covid-19-rokotteen elokuun puoliväliin mennessä. Kuukautta myöhemmin, kuin alun perin oli määrä.