Italian ja Saksan 10-vuotisten lainakorot ovat etääntyneet. Italian lainakorot hyppäsivät tiistaina noin 20 korkopistettä eli 0,2 prosenttiyksikköä ylös yli kahden prosentin. Samaan aikaan Saksan korko painui yhä syvemmälle – nollan alapuolelle. Korkoero on ekonomistien arvioiden mukaan tasolla, jossa EKP alkaa huomautella ”rahapolitiikan välittymisen” esteistä.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat ekonomistit arvelevat, että EKP käärii hihansa Italian ja Saksan välisen korkoeron ollessa 250-300 korkopisteen tasolla. Tämä ero revähti tiistaina noin 260 korkopisteeseen.

Toinen mahdollinen EKP:n aktivoitumisraja on Italian 10-vuotisen lainan kahden prosentin raja. Myös tämä rajapyykki puhkoutui tiistaina.

Italia kadotti rakkautensa unioniin

Uutistoimisto Bloomberg puolestaan kirjoittaa italialaisten kääntymisestä EU:ta vastaan. Kun koronavirus levisi laajasti Pohjois-Italiassa, Saksa ja Ranska pysäyttivät suojavälineiden viennin Italiaan. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde säesti italialaisten ahdinkoa tokaisemalla, ettei keskuspankin tehtäviin kuulu huolehtia euromaiden valtiolainojen korkoeroista.

Samaan aikaan Italiassa lukuisat ihmiset menehtyivät virustartuntojen vuoksi ja maan talous oli lähestulkoon pysäytettävä epidemian hillitsemiseksi.

Lagarde on korjannut lausumaansa. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pyysi italialaisilta anteeksi sitä, ettei unioni ollut tukemassa Italiaa tämän kamppailussa alusta asti.

Eurovastaiset nostavat kannatustaan

Vahinko oli kuitenkin ehtinyt jo tapahtua. Nyt yli puolet italialaisista ei pidä unionista. Se lisää poliittista painetta, varsinkin kun maan suurin parlamenttipuolue Viiden tähden liike on osittain eurovastainen. Puolue on menettänyt kannatustaan parlamenttivaalien jälkeen ja opposition eurovastaiset puolueet ovat puolestaan lisänneet kannatustaan.

Poliittisesti herkkä aihe on Euroopan vakausmekanismiin turvautuminen. Pääministeri Giuseppe Conte on tästä syystä joutunut tasapainoilemaan poliittisen ja markkinoiden paineiden välissä.

Henri Alakylä