EU on eurokriisistä lähtien omaksunut tavan, jossa hankalat yhteisvastuukysymykset sysätään tuonnemmaksi hamaan tappiin asti. Koronakriisi vaatinee kuitenkin paljon pikaisempia toimia. EU:n yhteneväisyydestä ei ole tietoakaan. Pelkona on, että Suomen hallituksen linja joutuu antautumaan ehdoitta yhteisvastuun kasvattamiseen.

Italia on tehnyt selväksi, että ilman yhteisvastuuta, korona- tai eurobondeja, maa torppaa EU-johtajien kokouksessa 23.4. euroryhmän hieman yli 500 miljardin euron tukiohjelman.

Ohjelma sovittiin euromaiden valtiovarainministerien kokouksessa, vaikkei kyseisellä euroryhmällä ole päätösvaltaa esimerkiksi EU:n budjettiin. Euroryhmä kannusti silti, että EU-budjetista heltiää lisälihaksia koronaviruksen jälkeisiin toipumistoimiin.

Tulkinnanvaran viuhka

Euroryhmä ei saanut jämäkkää ja seikkaperäistä lausumaa aikaiseksi. Leväperäinen maininta koronaviruksen jälkeisen talouden jälleenkäynnistämisohjelmasta sallii monia tulkintoja toimista.

Italian mukaan tämä tarkoittaa yhteisvelan aikakauden alkamista euroalueella. Hollannin mielestä näin ei tule tapahtumaan.

Portugali kyseenalaistaa Hollannin eurooppalaisuuden

Italian hallituksen sisältä kyseenalaistetaan EVM-rahoitus. Suorasukaiset kommentit eivät toki jää Italian yksinoikeudeksi.

Portugalin pääministeri António Costa tylytti harvinaisen suoraan Hollantia epäillen, ettei tuulimyllymaa ole aidosti mukana euromaissa.

Kaikesta voi päätellä, ettei huhtikuun loppupuolella ole syytä odottaa riidatonta EU-johtajien kokousta.

Henri Alakylä