Koronavirus leviää maailmalla kovaa vauhtia mutta ennenäkemättömässä vauhdissa on myös Covid-19-tautiin tehoavien lääkkeiden ja rokotteen kehitystyö. Nopeiten käyttöön saadaan jo olemassaolevat valmisteet, jotka on kehitetty koronavirustaudin kaltaista oireyhtymää vastaan. Ensimmäiset potilaskokeet ovat jo käynnissä.

Vaikeasti sairaita, koronaviruksen aiheuttamaa tautia sairastavia potilaita hoidetaan jo lääkkeellä, joka estää viruksen lisääntymisen keuhkosoluissa. Remdesivir on lääke, joka itse asiassa on kehitetty Ebola-viruksen aiheuttaman verenvuotokuumeen taltuttamiseksi.

Ebola-lääke tehoaa koronaviruksiin

Remdesivir ei ole virallisesti hyväksytty lääke mutta sitä on käytetty ”inhimillisistä syistä”, koska Covid-19-tautiin ei ole olemassa lääkettä. Muutaman päivän koejakson jälkeen on liian aikaista raportoida tuloksista.

– Se tiedetään, että koeputkessa Remdesivir tepsii SARS-CoV-2-virukseen ja sen sukuisiin, toteaa professori Anders Sönnerborg Ruotsin radiossa.

Vasta-aine peräisin parantuneilta

Hollantilaiset tutkijat ovat löytäneet vasta-aineen, jota voitaisiin käyttää SARS-CoV-2-virusta vastaan. Vasta-aine kiinnittyy virukseen, neutraloi sen ja estää siten tulehduksen leviämisen. Alustavat tulokset ovat peräisin koeputkesta.

– Jos vasta-aine toimii, se on lääke, ehdottomasti, sanoo immunologian dosentti Mattias Forsell.

Tehokkaan lääkkeen aikaansaamiseksi tarvitaan kuitenkin useampia vasta-aineita, sillä virus muuntuu jatkuvasti. Nopein keino vasta-aineiden löytämiseksi on käyttää Covid-19 -sairaudesta parantuneiden henkilöiden veriplasmaa.

– Potilas saa siis lääkkeenä vasta-aineita, joita joku toinen henkilö on valmistanut, dosentti Forsell selventää.

400 lääketutkimusta käynnissä

Maailmalla on menossa satoja tutkimuksia lääkkeen löytämiseksi koronavirusta ja sen aiheuttamaa tautia vastaan. Ruotsin Lääketeollisuuden Keskusliiton (LIF) 18.3. päivätyn selvityksen mukaan eri puolilla maailmaa on käynnissä 400 kliinistä koetta, joissa testataan mahdollista Covid-19-tautiin tehoavaa lääkettä.

Kyse on ihmiskokeista, joita tehdään lääkkeillä, jotka on kehitetty samankaltaisia tauteja vastaan. SVT:n mukaan kokeissa käytetään muun muassa tunnettuja HIV-lääkkeitä, malarian ennaltaehkäisyyn tarkoitettuja valmisteita sekä laajavaikutteisia viruslääkkeitä.

40 rokotetta kehitteillä

Rokotetutkimuksia on käynnissä nelisenkymmentä. Niistä pisimmällä on amerikkalainen Moderna-projekti, joka aloitti kliiniset testaukset tällä viikolla. Kehittäjän mukaan rokote on valmis vuoden sisällä.

Jos virallista hyväksymisprotokollaa kuitenkin alleviivataan oikein viimeisen päälle, rokote on laajassa julkisessa käytössä vasta kolmen-viiden vuoden kuluttua.

SUOMEN UUTISET