Epäonnistumista epäonnistumisen perään. Teija Makkonen (ps.) kokoaa blogiinsa hallituksen keskeiset haparoinnit. Hän ei katso hyvällä myöskään STM:n kaavailuja siitä, että kokonaisvastuu tilannekuvasta ja johtamisesta olisi jatkossa sairaanhoitopiireillä.

Makkonen kirjoittaa:

”Marinin hallituksen koronakriisin hoidon epäonnistumiset eivät ole enää edes kahdella kädellä laskettavissa. Tässä näin alkuun muutamia listattuna:

– Koronan vähättely ja hidas reagointi kansalaisten terveyden suojelemiseksi
– pandemia-alueilta Suomeen vapaasti saapuvat lentokoneet
– karanteenien puute
– myöhässä tulleet kokoontumisrajoitukset
– testaamattomuus ja vähäiset testimäärät
– kriisijohtamisen ontuminen ja presidentti Niinistön nyrkki
– kriisiviestintä
– ministereiden sekä THL:n virkamiesten ristiin sepittämät asiat
– olematon huoltovarmuus ja tyhjät varmuusvarastot
– kuntien syyttely ja vastuun vyöryttäminen pois itseltään
– Jylhä&Sarmasteen saamat veronmaksajien miljoonat
– HVK:n tj:n eroaminen (ei nauttinut enää pääministerimme luottamusta)
– hengityssuojaimien tai itsetehtyjen maskien puuttuvat ja muuttuvat käyttösuositukset
– vanhusten, hoivatalojen ja hoitohenkilökunnan turvallisuuden laiminlyönti”

Kriisin keskellä pyritään siirtämään hallituksen ja pääministerimme vastuuta

Makkonen ottaa kantaa myös tuoreeseen lakimuutokseen. Hän oudoksuu sitä, miksi keskellä kriisiä ajetaan tällaista muutosta, vaikka kuntien ja terveydenhuollon tilanne on muutenkin kriisiytynyt.

– Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valmistelee terveydenhuoltolain ja sosiaalihuoltolain muuttamista valmiuden, varautumisen ja häiriötilanteiden sääntelyn osalta siten, että kokonaisvastuu tilannekuvasta ja johtamisesta olisi jatkossa kriisissä suoraan sairaanhoitopiireillä. Lakimuutoksen nopeaa aikataulua perustellaan korona-pandemialla.

Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat totesivat eilisessä ulostulossaan, että STM:n esitys ”ei paranna, vaan pikemminkin heikentää mahdollisuuksia johtaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä muita kriittisiä palveluja poikkeusoloissa. ”

Vaikka lakimuutos voisi joiltain osin olla aiheellinen, ei sen aika Makkosen mukaan ole nyt – keskellä poikkeusoloja. Hyvä valmistelu olisi myös välttämätöntä.

– Tällä hetkellä ongelmat kumpuavat kuitenkin ihan jostain muusta kuin lainsäädännöstämme. Nyt tulisikin saada kuntoon ongelmat poikkeusolojen johtamisessa ja vastuutahojen välisessä yhteistyössä, Makkonen kirjoittaa viitaten valtionhallintoon, sairaanhoitopiireihin ja suuriin kaupunkeihin.

– Koronakriisin keskellä tällä pyritään vain siirtämään hallituksen ja pääministerimme vastuuta, sillä on täysin epäselvää olisiko lakimuutoksella edes mahdollista tosiasiallisesti vaikuttaa vallitsevaan kriisiin tai sen johtamiseen.

– Marin ei ole myöntänyt itse tehneensä ensimmäistäkään virhettä. Ja tämän varmistaakseen myös tulevaisuudessa, hän sysää kokonaisvastuun pandemian tilannekuvasta ja johtamisesta pois – panikoiden ja politikoiden.

Teija Makkosella on tutkinto sekä hallinto- että sotatieteistä.

SUOMEN UUTISET