

TEIJA MAKKONEN FB
Teija Makkonen listasi hallituksen haparoinnit: “Marinin hallituksen koronakriisin hoidon epäonnistumiset eivät ole enää edes kahdella kädellä laskettavissa”
Epäonnistumista epäonnistumisen perään. Teija Makkonen (ps.) kokoaa blogiinsa hallituksen keskeiset haparoinnit. Hän ei katso hyvällä myöskään STM:n kaavailuja siitä, että kokonaisvastuu tilannekuvasta ja johtamisesta olisi jatkossa sairaanhoitopiireillä.
Makkonen kirjoittaa:
“Marinin hallituksen koronakriisin hoidon epäonnistumiset eivät ole enää edes kahdella kädellä laskettavissa. Tässä näin alkuun muutamia listattuna:
– Koronan vähättely ja hidas reagointi kansalaisten terveyden suojelemiseksi
– pandemia-alueilta Suomeen vapaasti saapuvat lentokoneet
– karanteenien puute
– myöhässä tulleet kokoontumisrajoitukset
– testaamattomuus ja vähäiset testimäärät
– kriisijohtamisen ontuminen ja presidentti Niinistön nyrkki
– kriisiviestintä
– ministereiden sekä THL:n virkamiesten ristiin sepittämät asiat
– olematon huoltovarmuus ja tyhjät varmuusvarastot
– kuntien syyttely ja vastuun vyöryttäminen pois itseltään
– Jylhä&Sarmasteen saamat veronmaksajien miljoonat
– HVK:n tj:n eroaminen (ei nauttinut enää pääministerimme luottamusta)
– hengityssuojaimien tai itsetehtyjen maskien puuttuvat ja muuttuvat käyttösuositukset
– vanhusten, hoivatalojen ja hoitohenkilökunnan turvallisuuden laiminlyönti”
Kriisin keskellä pyritään siirtämään hallituksen ja pääministerimme vastuuta
Makkonen ottaa kantaa myös tuoreeseen lakimuutokseen. Hän oudoksuu sitä, miksi keskellä kriisiä ajetaan tällaista muutosta, vaikka kuntien ja terveydenhuollon tilanne on muutenkin kriisiytynyt.
– Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valmistelee terveydenhuoltolain ja sosiaalihuoltolain muuttamista valmiuden, varautumisen ja häiriötilanteiden sääntelyn osalta siten, että kokonaisvastuu tilannekuvasta ja johtamisesta olisi jatkossa kriisissä suoraan sairaanhoitopiireillä. Lakimuutoksen nopeaa aikataulua perustellaan korona-pandemialla.
Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat totesivat eilisessä ulostulossaan, että STM:n esitys “ei paranna, vaan pikemminkin heikentää mahdollisuuksia johtaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä muita kriittisiä palveluja poikkeusoloissa. ”
Vaikka lakimuutos voisi joiltain osin olla aiheellinen, ei sen aika Makkosen mukaan ole nyt – keskellä poikkeusoloja. Hyvä valmistelu olisi myös välttämätöntä.
– Tällä hetkellä ongelmat kumpuavat kuitenkin ihan jostain muusta kuin lainsäädännöstämme. Nyt tulisikin saada kuntoon ongelmat poikkeusolojen johtamisessa ja vastuutahojen välisessä yhteistyössä, Makkonen kirjoittaa viitaten valtionhallintoon, sairaanhoitopiireihin ja suuriin kaupunkeihin.
– Koronakriisin keskellä tällä pyritään vain siirtämään hallituksen ja pääministerimme vastuuta, sillä on täysin epäselvää olisiko lakimuutoksella edes mahdollista tosiasiallisesti vaikuttaa vallitsevaan kriisiin tai sen johtamiseen.
– Marin ei ole myöntänyt itse tehneensä ensimmäistäkään virhettä. Ja tämän varmistaakseen myös tulevaisuudessa, hän sysää kokonaisvastuun pandemian tilannekuvasta ja johtamisesta pois – panikoiden ja politikoiden.
Teija Makkosella on tutkinto sekä hallinto- että sotatieteistä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää