Koronaviruksen takia suljetut rajat ja kentille jäävät lennot ovat lähes pysäyttäneet maahanmuuton Ruotsiin. Myös karkotukset jäävät tekemättä. Maahanmuuttoviraston työntekijät eivät seiso tumput suorina, vaan heitä odottavat työt muissa virastoissa. Näin kertovat SVT ja radio Ekot.

Vielä vuoden alussa Maahanmuuttovirasto järjesti viikossa keskimäärin 160 vapaaehtoista palautusta vailla oleskelulupaa oleville henkilöille. Huhtikuun alussa palautuksia tehtiin viikon aikana viisi.

– Palautukset ovat lähes mahdottomia tehdä tällä hetkellä, sanoo Maahanmuuttoviraston pääjohtaja Mikael Ribbenvik SVT:n haastattelussa.

Turvapaikanhakijoiden määrä romahti

Myös turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut voimakkaasti. Alkuvuonna turvapaikkaa haki keskimäärin 450 henkilöä viikossa, mutta huhtikuun ensimmäisellä viikolla hakemuksia väsättiin enää 200 kappaletta. Suurin osa hakemuksista tuli henkilöiltä, jotka jo oleskelivat Ruotsissa.

– Maassa luvatta oleskelevat ja kenties pimeissä töissä puuhaavat joutuvat työttömäksi ja hakevat sitten turvapaikkaa saadakseen ainakin tilapäisesti katon päänsä päälle, Ribbenvik selittää.

Tiukat ajat ovat edessä heilläkin, joilla on työpaikkaan sidottu oleskelulupa. Pelkästään ruotsalaisissa ravintoloissa työskentelee 5 500 vierastyövoimaan kuuluvaa henkilöä. Jos työpaikka nyt pandemian takia menee alta, vierastyöläisen on löydettävä vikkelästi uutta työtä saadakseen jäädä maahan.

Viraston väki pyörittelee peukaloita

Pandemia on vienyt asiakkaat Maahanmuuttoviraston väeltä mutta kenkää ei ole tulossa. Viraston johto pohtiikin nyt työvoiman lainaamista sinne, missä tarve on suurinta ja työskennellään kovan paineen alla.

– Meillä työt vähenevät mutta työvoima ei. Päinvastoin pohdimme sitä, miten meidän porukkamme voisi olla avuksi muille viranomaisille, sanoo pääjohtaja Ribbenvik.

SUOMEN UUTISET