

LEHTIKUVA
Maahanmuutto romahti ja palautukset jäissä Ruotsissa – viraston väki muihin töihin
Koronaviruksen takia suljetut rajat ja kentille jäävät lennot ovat lähes pysäyttäneet maahanmuuton Ruotsiin. Myös karkotukset jäävät tekemättä. Maahanmuuttoviraston työntekijät eivät seiso tumput suorina, vaan heitä odottavat työt muissa virastoissa. Näin kertovat SVT ja radio Ekot.
Vielä vuoden alussa Maahanmuuttovirasto järjesti viikossa keskimäärin 160 vapaaehtoista palautusta vailla oleskelulupaa oleville henkilöille. Huhtikuun alussa palautuksia tehtiin viikon aikana viisi.
– Palautukset ovat lähes mahdottomia tehdä tällä hetkellä, sanoo Maahanmuuttoviraston pääjohtaja Mikael Ribbenvik SVT:n haastattelussa.
Turvapaikanhakijoiden määrä romahti
Myös turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut voimakkaasti. Alkuvuonna turvapaikkaa haki keskimäärin 450 henkilöä viikossa, mutta huhtikuun ensimmäisellä viikolla hakemuksia väsättiin enää 200 kappaletta. Suurin osa hakemuksista tuli henkilöiltä, jotka jo oleskelivat Ruotsissa.
– Maassa luvatta oleskelevat ja kenties pimeissä töissä puuhaavat joutuvat työttömäksi ja hakevat sitten turvapaikkaa saadakseen ainakin tilapäisesti katon päänsä päälle, Ribbenvik selittää.
Tiukat ajat ovat edessä heilläkin, joilla on työpaikkaan sidottu oleskelulupa. Pelkästään ruotsalaisissa ravintoloissa työskentelee 5 500 vierastyövoimaan kuuluvaa henkilöä. Jos työpaikka nyt pandemian takia menee alta, vierastyöläisen on löydettävä vikkelästi uutta työtä saadakseen jäädä maahan.
Viraston väki pyörittelee peukaloita
Pandemia on vienyt asiakkaat Maahanmuuttoviraston väeltä mutta kenkää ei ole tulossa. Viraston johto pohtiikin nyt työvoiman lainaamista sinne, missä tarve on suurinta ja työskennellään kovan paineen alla.
– Meillä työt vähenevät mutta työvoima ei. Päinvastoin pohdimme sitä, miten meidän porukkamme voisi olla avuksi muille viranomaisille, sanoo pääjohtaja Ribbenvik.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mikael Ribbenvik vierastyövoima pandemia koronavirus työlupa oleskelulupa Siirtolaisuus Turvapaikanhakijat maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Turvapaikkahakemusten määrä ei pudonnut nollaan – Suomessa jo asuneilta kymmeniä turvapaikkahakemuksia

Purra: Kaikille avoin sosiaaliturva ei ole nykypäivää – perustuslakia uskallettava tarkastella

Purra: Hallitus aikoo helpottaa matalapalkka-aloille saapuvaa maahanmuuttoa, vaikka rajamme ovat kiinni ja vaikka maa on pian täynnä lomautettuja ja työttömiä ihmisiä

Talouden mahalasku herättää huolta Ruotsin turvapaikanhakijoissa – oleskeluluvan ehtoja ei olla höllentämässä

Ulkoministeriö jakoi taas miljoonia maailmalle – suomalaisten verovaroja sujahti Kongoon, presidentti Tarja Halosen kehityspoliittisiin tehtäviin ja YK:n ympäristörahastoon

Tukholman ongelmalähiöiden edustaja lukuisten koronatartuntojen taustoista: ”Tarvitsemme parempia töitä ja lisää liksaa”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.