Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen arvosteli eduskunnan eilisessä täysistunnoissa hallituksen hitautta reagoida koronaepidemiaan ja haluttomuutta sulkea rajoja myös turvapaikanhakijoilta.

– Vaikka hallitukselta meni liian pitkä aika reagoida niiden toimenpiteiden tekemisessä, joita WHO:n ja Euroopan tartuntatautiviraston terveysasiantuntijat ovat edellyttäneet ja joita olemme oppositiosta vaatineet, olemme kiitollisia, että hallitus on alkanut vihdoin toimia tilanteen vaatimalla vakavuudella, Sebastian Tynkkynen aloitti.

”Nämä reissailijat eivät ole avun tarpeessa”

Tynkkynen antoi tukensa hallituksen päätökselle valmiuslain käyttöönotosta yhtä kokonaisuutta lukuun ottamatta.

– Olette hallituksena todenneet, että vaikka raja laitetaan kiinni poikkeusolosuhteissa omilta kansalaisiltamme, turvapaikkahakemuksia Ruotsista otetaan siitä huolimatta vastaan. Siirtolaismiehet saavat siis edelleen vapaamatkustaa Ruotsin ja Suomen välillä. Tämä ei istu suomalaisten oikeustajuun, eivätkä nämä reissailijat ole avun tarpeessa.

– Sen sijaan hallituksen tulee keskittyä oman maan kansalaistensa auttamiseen ja erityisesti niiden, jotka ovat kaikista heikoimmassa asemassa, Tynkkynen muistutti.

Leipäjonojen toiminta turvattava

Tynkkynen kertoi saaneensa jo useita viestejä vähävaraisilta ihmisiltä, joihin yhteiskunnan poikkeustila tulee iskemään lujaa.

– Toimia ja helpotuksia tarvitaan nopeasti, ihan vain mainitakseni esimerkiksi ulosotossa olevat yli puoli miljoonaa suomalaista tai yrittäjät. Leipäjonot eivät tule loppumaan vaan kasvamaan, ja nyt tähän joukkoon saattavat joutua myös pienyrittäjien perheet, joilta kaatuu toimeentulo alta.

– Jo nyt moni ruoka-avun toimittaja on keskeyttänyt avun antamisen kymmenen hengen rajoitusohjeistuksen vuoksi. Tämä sääntöhän on aivan oikein asetettu massojen kokoontumisen estämiseksi, mutta sen tarkoitus on välttää ihmisten tarpeetonta pakkaantumista fyysisesti pieneen tilaan tartuntariskin minimoimiseksi. Ruoka-apua on kuitenkin mahdollista antaa ulkotiloissa niin, että ohjaajat katsovat, että jonot muodostetaan turvavälejä noudattaen.

Tynkkynen esitti toiveen, että hallitus ohjeistaisi ruoka-aputoimijoita, jottei avun antaminen vaikeutuisi.

SUOMEN UUTISET