Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä kysyi eilisessä täysistunnoissa hallitukselta, miksi rajat on suljettu tavallisilta kansalaisilta, mutta turvapaikanhakijoille ne pidetään edelleen auki.

– Suomi on koronaviruksen suhteen sellaisessa tilanteessa, jossa on perusteltua ottaa valmiustila käyttöön. Valmiustila edellyttää poikkeukselliset olot, ja poikkeukselliset olot edellyttävät johtajuutta, ja nyt sitä johtajuutta kohtuudella osoitetaan. Kuitenkaan toimet, joita esitetään tehtäväksi, eivät ole kansainvälisessä vertailussa erityisen raskaita, ja ne tulevat myös varsin myöhään, Jani Mäkelä totesi.

Asiantuntijat eivät ole päättäjiä

Viime torstain kyselytunnilla perättiin koulujen sulkemista ja valmiustilaa. Tuolloin hallitus ei nähnyt tarvetta koulujen sulkemiseen ja valmiuslaille ei nähty perusteita.

– Hallituspuolueiden riveissä oli vähän väheksyvän sävyisiäkin äänensävyjä. Kuitenkin käytännössä kaikki tämän asian kannalta merkittävä tieto oli käytettävissä jo torstaina, ja hallituksen suunta muuttui viikonloppuna tämän suhteen aika radikaalisti, ja oppositiolle ei, ainakaan oman näkemykseni mukaan, kerrottu tämän suunnanmuutoksen syytä.

– Yhden asian antaisin hallitukselle neuvona: asiantuntijat eivät ole päättäjiä. Me olemme täällä päättäjiä. Asiantuntijoita tulee tietenkin kuulla — asiantuntijat voivat olla oikeassa, voivat olla väärässä, voivat olla keskenään samaa mieltä tai eri mieltä — mutta me olemme ne, joille päätöksenteon vastuu ja valta kuuluu. Me vastaamme päätöksistä kansalle, eivät asiantuntijat, Mäkelä muistutti.

Mäkelä: ”Mikä on tämän moraalinen viesti?”

Mäkelä ihmetteli sisäministeri Maria Ohisalon eilisessä tiedotustilaisuudessa antamaa lausuntoa, jonka mukaan turvapaikanhaku jatkuu entisellään rajojen sulkemisesta ja rajoitustoimista huolimatta.

– Tämä on laajan kansalaispalautteen perusteella aivan käsittämätöntä. Rajoja suljetaan tavallisilta ihmisiltä, suomalaiset joutuvat tinkimään liikkumisvapaudestaan, lastemme kouluja suljetaan, taloutemme syöksyy — silti rajojen yli voi tulla edelleen noin vain tavoittelemaan parempaa elintasoa.

– Ministeri ja koko hallitus, selittäkää tälle salille ja Suomen kansalle, miksi olette linjanneet näin. Mikä on tämän moraalinen viesti? Mäkelä kysyi.

Ohisalo: ”Suomi on sitoutunut kansainvälisiin velvoitteisiin”

Ohisalo kiitti kysymyksestä ja ällistytti vastauksellaan suurta osaa kansanedustajista.

– Hallitus on päättänyt rajaliikenteen rajoituksista normaalin lainsäädännön puitteissa. Rajavartiolain 15 ja 16 § ovat tänään olleet meillä käsittelyssä. Emme siis puhu tässä kohtaa valmiuslaista vaan voimme toimia normaalin lainsäädännön puitteissa, ja 16 §:n mukaan kansainvälistä suojelua voi hakea siitä huolimatta, vaikka rajanylityspaikkoja suljettaisiin.

– Tämä liittyy toki siihen, että Suomi on oikeusvaltio, joka on sitoutunut kansainvälisiin velvoitteisiin, Ohisalo huomautti.

SUOMEN UUTISET