Pandemia on tukalaa aikaa totalitäärisille valtioille ja ryhmittymille. Se nimittäin osoittaa, että omaa totuutta ei ole olemassa, korona koskee kaikkia. Turkki reagoi kiirehtimällä EU-jäsenyysneuvotteluja, Pohjois-Korean johtaja hakee tukea pikkusiskosta ja rikollisjengien johtajat halaavat yhä tiukemmin aseitaan.

Vielä viime viikon lopulla Turkin terveysministeri kehotti jokaista turkkilaista julistamaan ”oman hätätilan” koronan takia ja testituloksista oli erimielisyyttä. Lisäksi valtionjohto joutui torjumaan nousevaa paniikkia ja huhuja siitä, että Turkki vetäisi joukkonsa Syyrian Idlibistä. Maanantai-iltaan mennessä pandemia oli vaatinut Turkissa 37 uhria ja sairastuneita oli virallisen tiedon mukaan 1 529.

Turkki käänsi kelkkansa

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sai lopulta kynänsä kuuluviin Financial Timesin mielipidesivuilla. Kun kohteliaisuudet on vaihdettu, ulkoministeri vertaa Hurriyet-verkkopalvelun mukaan Syyrian pakolaisten tilannetta palestiinalaisten asemaan Gazan alueella ja sanoo Syyrian sodan maksaneen Turkille tähän mennessä 40 miljardia dollaria.

Kirjoituksen lopussa seisoo yllätys: Turkin, Britannian ja EU:n on löydettävä yhdessä keinot Syyrian tilanteen vakauttamiseksi ja samalla EU:n on nopeutettava Turkin jäsenyysprosessia.

Pikkusiskoon voi aina luottaa

Pohjois-Koreassa ei kuulemma ole tavattu koronaa ja vielä viikonloppuna valtion sotilasjohto tarkkaili ampumiaan ohjuksia toinen toisensa kyljessä, vailla minkäänlaista suojanhaituvaa. Johtajan henkivartijoilla hengityssuojat tosin on jo nähty. Pohjois-Korea on tiukasti liitoksissa Kiinaan, joten nolla koronatartuntaa on tilastollinen mahdottomuus.

Diktaattoreilla on henkiriepunsa takeena tarkka poliittinen vainu tai ainakin vainoharhaisuus. Al Jazeeran julkaisemien tietojen mukaan Pohjois-Koreaan on julistettu hätätila koronan takia, ensimmäinen tapaus havaittiin jo 27. tammikuuta.

– Maan johto on huolissaan väestön panikoinnista ja sosiaalisesta rauhattomuudesta mahdollisessa tilanteessa, jossa koronavirus tappaisi maassa satojatuhansia ihmisiä, sanoo tutkija Peter Ward Al Jazeeran verkkopalvelussa.

Niinpä yksinvaltias Kim Jong-un on kansannousun ja palatsivallankumouksen pelossa kiirehtinyt jakamaan valtaansa luotetuilleen ja lähin heistä on pikkusisko Kim Yo-jong. Sisko näyttää ottaneen maan ulkopoliittiset ohjakset sillä aikaa, kun veljen katse porautuu mahdollisiin pettureihin, jotka voisivat syöstä diktatuurin historian roskatynnyriin.

Tehostettua perintää ja uusia tulonlähteitä

Rikollisjengien johtajilla on samat olemisen ongelmat kuin muillakin väkivaltaan nojaavilla yksinvaltiailla. Kehenkään ei voi luottaa ja lähtö on aina lähellä. Koronan ja rajoitusten myötä juhlivan yläluokan kokaiininkysyntä on romahtanut ja se johtaa kovempiin otteisiin kentällä.

– Kun myytävä loppuu täytyy keksiä uusia tulonlähteitä ja se lisää kilpailua jengien välillä. Toimet kovenevat, sanoo poliisin analyytikko Sven Granath SVT:n uutisissa.

Rikollisten toimeliaisuus lisääntyy poliisin suunnatessa resurssinsa koronan takia muualle.

– Seurauksena ampumiset lisääntyvät. Rikolliset lukevat uutisia siinä kuin muutkin ja he tietävät, että poliisi on tällä hetkellä erityisen haavoittuvainen.

SUOMEN UUTISET