Keskusjohtoisella valtiolla on rutkasti mahdollisuuksia ottaa kansalaisten kohtalo omiin käsiinsä. Korttelipoliisi pitää huolen lähiseurannasta ja puhelinsovelluksilla voidaan valvoa kansalaisen liikkeitä laajemminkin. Kiinan tilannetta on tarkkaillut SVT.

Kiinan valtio värväsi teknojätit Alibaban ja Tencentin kehitystöihin heti koronaepidemian alkuvaiheessa. Yritysten tehtävänä oli kehittää applikaatio eli puhelinsovellus, jonka avulla voidaan jäljittää virustartuntojen leviämistä.

Tänään tekniikkaa käytetään myös siihen, että kansalaiset voivat vaadittaessa osoittaa terveydentilansa sitä kysyville.

Koodin väri kertoo sallitut ostokset

Alibaban suosittuun Alipay-maksusovellukseen on kehitetty ominaisuus, joka selvittää paikannuksen avulla, missä kyseinen henkilö tarkalleen ottaen on ja yhdistää paikkatietoon henkilön virallisen terveydentilan.

Sovellus lähettää kysyttäessä puhelimeen vihreän, keltaisen tai punaisen QR-koodin. Vihreä koodi on edellytyksenä sille, että puhelimen haltija voi asioida vaikkapa paikallisilla vihannesmarkkinoilla ja hakea koiraa, käärmettä tahi ankkaa eläintorilta.

Korttelipoliisi tietää kaiken

Kun suuri osa kiinanmaata laitettiin karanteeniin, sulun takuuhenkilöinä häärivät korttelipoliisit. Kyseiset virkailijat ovat joko poliiseja tai armeijataustaista hallinnon luottoväkeä. Heidän hallussaan on tietoa, josta juorulehdet voivat vain unelmoida. Toisaalta he luokittelevat ihmisiä poliittisen luotettavuuden mukaan.

Koronaeristyksen aikana korttelipoliisit pitivät rautaista kuria ja huolehtivat siitä, ettei kukaan poistunut suljetuilta alueilta. Jopa Kiinassa ahterin takana väijyvän virkakunnan ainainen läsnäolo koettiin ahdistavaksi.

Niinpä juuri ennen rajoitusten purkua tallennettiin videoita, joissa oli meneillään railakas nokkapokka korttelivahtien ja alueen asukkaiden välillä.

SUOMEN UUTISET