

LEHTIKUVA
Korona lisäsi kansan kyttäämistä – puhelinsovellukset ja korttelipoliisi ovat Kiinan poliittisen johdon pitkä käsi
Keskusjohtoisella valtiolla on rutkasti mahdollisuuksia ottaa kansalaisten kohtalo omiin käsiinsä. Korttelipoliisi pitää huolen lähiseurannasta ja puhelinsovelluksilla voidaan valvoa kansalaisen liikkeitä laajemminkin. Kiinan tilannetta on tarkkaillut SVT.
Kiinan valtio värväsi teknojätit Alibaban ja Tencentin kehitystöihin heti koronaepidemian alkuvaiheessa. Yritysten tehtävänä oli kehittää applikaatio eli puhelinsovellus, jonka avulla voidaan jäljittää virustartuntojen leviämistä.
Tänään tekniikkaa käytetään myös siihen, että kansalaiset voivat vaadittaessa osoittaa terveydentilansa sitä kysyville.
Koodin väri kertoo sallitut ostokset
Alibaban suosittuun Alipay-maksusovellukseen on kehitetty ominaisuus, joka selvittää paikannuksen avulla, missä kyseinen henkilö tarkalleen ottaen on ja yhdistää paikkatietoon henkilön virallisen terveydentilan.
Sovellus lähettää kysyttäessä puhelimeen vihreän, keltaisen tai punaisen QR-koodin. Vihreä koodi on edellytyksenä sille, että puhelimen haltija voi asioida vaikkapa paikallisilla vihannesmarkkinoilla ja hakea koiraa, käärmettä tahi ankkaa eläintorilta.
Korttelipoliisi tietää kaiken
Kun suuri osa kiinanmaata laitettiin karanteeniin, sulun takuuhenkilöinä häärivät korttelipoliisit. Kyseiset virkailijat ovat joko poliiseja tai armeijataustaista hallinnon luottoväkeä. Heidän hallussaan on tietoa, josta juorulehdet voivat vain unelmoida. Toisaalta he luokittelevat ihmisiä poliittisen luotettavuuden mukaan.
Koronaeristyksen aikana korttelipoliisit pitivät rautaista kuria ja huolehtivat siitä, ettei kukaan poistunut suljetuilta alueilta. Jopa Kiinassa ahterin takana väijyvän virkakunnan ainainen läsnäolo koettiin ahdistavaksi.
Niinpä juuri ennen rajoitusten purkua tallennettiin videoita, joissa oli meneillään railakas nokkapokka korttelivahtien ja alueen asukkaiden välillä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Aasiassa uusia tartuntoja – rajoitustoimet kiristyvät

Korona luo epävarmuutta – diktaattoreiden pallit huojuvat ja alamaailmassa otteet kovenevat

Kiinan talousluvut hurjassa syöksyssä koronaviruksen vuoksi – Italiassa 16 miljoonaa ihmistä karanteenissa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.