Kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus on lähes kaikkien autovarkauksien takana Ruotsissa. Poliisin mukaan Liettuan toiseksi suurin kaupunki on varastettujen eurooppalaisten autojen ja autonosien keskusvarasto. SVT kävi pääkallonpaikalla Kaunasissa.

– Tutkimme jatkuvasti Ruotsista tulleita lasteja, sanoo Aleksej Gubenko Kaunasin poliisista.

– Toimitukset voivat olla suuria, vaikkapa 60 autonrattia. Se tarkoittaa 60 vahingoitettua autoa, Gubenko jatkaa ja sanoo tekevänsä tiivistä yhteistyötä Ruotsin poliisin kanssa.

Rikollisuus ei tunne rajoja

Vaikka rikollisten pääkohde on Ruotsi, he operoivat myös Suomessa. Viime vuoden lopun ja alkuvuoden aikana Espoossa on kirjattu 30 BMW-merkkisiin autoihin kohdistunutta varkautta.

Autoista on viety – kuinka ollakaan – ratteja, turvatyynyjä sekä navigaattoreiden näyttöjä, kertoo Helsingin Sanomat. BMW:n ratti saattaa maksaa 2 500-3 000 euroa, joten se on kokoonsa nähden kiinnostava varkauden kohde. Rikokset ovat tapahtuneet pientalovaltaisilla alueilla kuten Laajalahdessa ja Mankkaalla.

Varkaudet kolminkertaistuneet vuodessa

Autovarkaudet ovat Euroopassa miljardibisnes. Tuoreen raportin mukaan yhdeksän kymmenestä autovarkaudesta Ruotsissa on kansainvälisen rikollisliigan tekosia. Tukholmassa autoihin kohdistuneet varkaudet kolminkertaistuivat vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana, edelliseen vuoteen verrattuna.

Varkaiden tähtäimessä ovat Tukholmassakin olleet kalliit autot, etunenässä Audi, BMW, Mercedes ja Porsche. Kiinnostuksen kohteena ovat jälleen olleet yksittäiset osat, kuten ajovaloumpiot, turvatyynyt ja kosketusnäytöt.

Ammattilaiset asialla

Ruotsin keskusrikospoliisin raportin mukaan autovarkauksiin syyllistyneet henkilöt tulevat Itä-Euroopasta kuten Liettuasta tai Romaniasta. Heidän rikosrekisterinsä on usein puhdas, joten rajapoliisi ei kiinnitä heihin huomiota.

Tulli taas keskittyy vahtimaan maahan tulevia ihmisiä ja tavaroita, joten voroille jää tilaa operoida.

– Käytämme ehkä prosentin ajastamme maasta poistuvien autojen tutkimiseen. Loput 99 prosenttia työajasta kontrolloimme maahan saapuvia autoja, ihmisiä ja tavaroita, sanoo tullin virkaatekevä päällikkö Peter Mattson.

SUOMEN UUTISET