Kuntien sosiaalimenot kasvavat Ruotsissa nyt nopeasti. Kunta- ja alueliitto kyseli asiasta ja 93 prosenttia kunnista vastasi: keskeisin syy kustannusten nousuun on työttömien maahanmuuttajien putoaminen sopeutumistuelta toimeentulo- ja sosiaalitukien piirin. Selvityksestä kertoo Ruotsin yleisradio.

– Ruotsiin tuli valtava määrä väkeä vuonna 2015 ja nyt he alkavat pudota pois sopeutumistuen piiristä. Monilla on eri syistä vaikeuksia löytää työtä ja heillä on erilaisia haasteita tässä. Valtion satsaukset TE-palveluihin ja työllistämiseen ovat pienentyneet ja niinpä ihmiset joutuvat pärjätäkseen asioimaan kuntien sosiaalipalveluiden kanssa, sanoo Leif Klingensjö Ruotsin kunta- ja alueliitosta ja jatkaa:

– Monet joutuvat turvautumaan toimeentulotukeen erittäin pitkään ja se on todellinen epäkohta, varsinkin yksilön itsensä kannalta.

Pulaa kuntien tukitöistä

Työnvälitykseen tehdyistä leikkauksista johtuen yhä harvempi sai viime vuonna tukitöitä.

– Se vaikuttaa uskomattoman paljon. Monilla on sen verran etäisyyttä työmarkkinoihin, että he tarvitsevat tukitoimia päästäkseen työnteon alkuun, Klingensjö selvittää.

Kylmää kyytiä tuli erityisesti heille, joiden työpaikat olivat kokonaisuudessaan tuettuja. Tällaisia töitä oli pääosin kuntasektorilla. Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtiopäivillä aikaansaamat budjettileikkaukset lopettivat käytännössä erityistuetut työpaikat, analysoi Ruotsin yleisradio.

Tukien sijaan aktiivisuutta

Kokoomuksen talouspoliittinen asiantuntija Elisabeth Svantesson on sitä mieltä, että erityistuetut työt ovat sekä kalliita, että tehottomia. Hänen mukaansa kovin harvat työllistyvät erityistukikauden jälkeen.

– Kyse ei ole ainoastaan rahasta vaan siitä, että tehdään asiat tehokkaammin, Svantesson linjaa.

Koulutusta tukitöiden sijaan, ruotsin kielen opiskelua ja aktiivisuutta työnantajien suuntaan. Tarvitsemme uudistuksia tehottomien tukien sijaan.

SUOMEN UUTISET