RUOTSI | Hyvinvointiyhteiskunnan taskuilla on monta kävijää. Kaikki eivät ole oikealla asialla ja veronmaksajien rahaa on joutumassa kateisiin vuosina 2018-2030 kokonaista 275 miljardia kruunua (yli 26 miljardia euroa). Puolet vie voro ja loput maksetaan sinne tänne erehdyksessä. Myös vierastyövoimaan liittyvissä väärinkäytöksissä liikkuvat miljardit. Asiasta uutisoi maan yleisradioyhtiö SVT.

Huijaukset koskevat kaikkia valtion luonnollisille henkilöille myöntämiä avustus- ja tukimuotoja ”kela”-korvauksista työttömyyskorvausten kautta maahanmuuttoavustuksiin. Tukien ja avustusten väärinkäytön estämistä selvitellyt työryhmä jätti torstaina raporttinsa sosialidemokraattiselle valtionvarainministeri Magdalena Anderssonille.

Yhteinen huoli huijauksista

Huoli väärinkäytösten aiheuttamasta vajauksesta kansankodin kukkarossa on aito ja sen jakavat kaikki valtiopäiväpuolueet.

-Jokainen rikos hyvinvointi- ja verojärjestelmäämme vastaan nakertaa luottamusta koko hyvinvointiyhteiskuntaan. Tavallinen kansa kaikkialla maassamme tarvitsee toimivaa hyvinvointijärjestelmää arjessaan ja kärsii siksi omissa nahoissaan väärinkäytösten seuraukset, sanoi Andersson jo työryhmän asetussanoissaan.

Ruotsin valtiovarainministeriö on herännyt todellisuuteen ja käy SVT:n mukaan taistoon vilunkiväkeä vastaan digitalisaatiolla, tekoälyllä ja paremmalla viranomaisten välisellä yhteistyöllä.

SVT:n haltuunsa saaman raportin mukaan toimenpiteiden toteutusta seuraamaan asetetaan vielä erityinen viranomaisten muodostama neuvosto.

Kuolleet sielut

Ruotsin yleisradio kertoi aiemmin joulukuussa tapauksen yritysmaailmasta, jossa samaan asuntoon Tukholmassa oli rekisteröitynyt satoja ulkomaalaisia tilapäisellä henkilönumerolla. Miljardit kruunut valuvat erityisesti järjestäytyneelle rikollisuudelle, joka vierastyövoimaa pyörittämällä hyödyntää tilapäisiä henkilönumeroita alv-petoksiin sekä veronkiertoon.

Viranomaisilla on vaikeuksia todentaa tilapäisen henkilönumeron takana mahdollisesti olevaa henkilöä, koska hän ei asu antamassaan osoitteessa (mahdollisesti satojen muiden kanssa) tai ei edes oleskele Ruotsissa. Ruotsissa on käytössä 870 000 tilapäistä henkilönumeroa.

SUOMEN UUTISET