Maaliskuun lopussa käräjäoikeus hylkäsi kaikki Räsäseen kohdistuneet syytteet. Valtionsyyttäjä päätti kuitenkin valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Nyt Helsingin hovioikeus on ilmoittanut, että asia käsitellään vasta ensi vuoden elokuussa. Räsäseen kohdistunut esitutkinta- ja oikeusprosessi on jatkunut jo yli kolme vuotta.

Tämän vuoden maaliskuun lopussa Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kaikki Päivi Räsäseen (kd) kohdistuneet syytteet, jotka koskivat muun muassa hänen vuonna 2004 kirjoittamaansa pamflettia ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”. Poliisi ei ollut katsonut rikosta tapahtuneen, mutta valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi syytteen nostettavaksi.

Suomen Uutiset kertoi vapauttavan tuomion jälkeen siitä, miten valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen ja valtionsyyttäjä Anu Mantilan ajama syyte sisälsi Räsäsen mielestä jopa perättömiä lausumia hänen näkemyksistään. Ei siis ihme, että käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet.

– Vuoden 2019 Raamatun sitaatin sisältävän twitter-päivitykseni, Ylen radiohaastattelun sekä 2004 julkaistun pamflettini käsittelyt siirtyvät siis hovioikeuteen, Räsänen kirjoittaa tiedotteessaan.

Käräjäoikeus vapautti, syyttäjä valitti hoviin

Käräjäoikeus antoi näistä yksimielisen, vapauttavan päätöksen, mutta syyttäjät valittivat päätöksestä hovioikeuteen. Hovioikeuden käsittelyä Räsänen joutuu odottamaan vielä vuoden.

– Pidän harmillisena prosessin venymistä, sillä pelkällä käsittelyllä, ilman tuomioitakin on sananvapautta kaventava vaikutus, Räsänen kirjoittaa.

– Syytteet, kuulustelut ja käräjät aiheuttavat yleisölle pelkoa ilmaista oma vakaumuksensa. Rohkaisen jokaista käyttämään sanan- ja uskonnonvapautta, sillä se on paras tapa ehkäistä avointa keskustelua hiljentävää itsesensuurin mielialaa.

Tulossa tärkeä ennakkopäätös

Räsänen kertoo suhtautuvansa luottavasti tulevaan käsittelyyn: ”Omalta kannaltani voitto käräjäoikeudessa olisi ollut riittävä, mutta ylempien oikeusasteiden vapauttavilla päätöksillä on laajempi merkitys”.

Päivi Räsäsen mukaan käsittelyn jatkaminen antaa mahdollisuuden saada korkeimmasta oikeudesta sanan- ja uskonnonvapautta turvaava ennakkopäätös, joka toimisi oikeusohjeena tulevien mahdollisten vastaavien syytösten kohdalla. Hän kuitenkin toivoo, ettei kukaan muu jatkossa joutuisi vastaavien syytösten kohteeksi.

Oikeustaistelu jatkuu siis jopa vuosia eteenpäin, mutta Räsänen kertoo olevansa valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa oikeusasteissa, tarvittaessa jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Oikeusprosessien kohtuuton venyminen on ollut Suomessa ongelma jo pitkään. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut Suomelle lukuisia tuomioita liian pitkistä oikeudenkäynneistä.

SUOMEN UUTISET