

PS ARKISTO
Antikainen: Vihapuhetta on aikaa tutkia – muuten pitkittyvät esitutkinnat vaarantavat kansalaisten oikeusturvan
Eduskunnan oikeusasiamies tiedotti lokakuun lopussa antamastaan päätöksestä koskien poliisin esitutkinta-aikojen pituutta. Pitkiksi venyneet esitutkinnat ovat yleisin poliisin toimintaa koskeva kanteluiden aihe, joten oikeusasiamies otti asian selvityksen alle omasta aloitteestaan. Pahimmillaan pitkä esitutkinta saattaa jopa johtaa syyteoikeuden vanhenemiseen.
Poliisihallituksen oikeusasiamiehelle antaman selvityksen mukaan suurin syy pitkiin esitutkintoihin on henkilöstöresurssien vähyys.
– Vihapuheeseen puututaan kyllä välittömästi ja kansanedustajien vääriä sanavalintoja ja muita puheita puidaan valtakunnansyyttäjää myöten, mutta rikoksen uhriksi joutuneet tavalliset kansalaiset saavat odottaa pahimmillaan vuosikausia. Tämäkö on järkevää resurssien kohdentamista? perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kysyy ja jatkaa:
– Pahimmillaan esitutkinta keskeytetään tai se etenee niin hitaasti, että syyteoikeus ehtii vanhentua. Tämä rapauttaa sekä suomalaisten oikeusturvaa että luottamusta poliisin kykyyn selvittää rikoksia.
Poliisille taattava riittävät resurssit
Poliisin resurssipula on johtanut siihen, että vakavien rikosten tutkintaa priorisoidaan, mikä viivästyttää muita esitutkintoja entisestään.
Oikeusasiamies piti myös ongelmallisena sitä, miten suuressa roolissa yksittäinen tutkinnanjohtaja on esitutkinnan käytännöistä päätettäessä, sillä se saattaa johtaa tilanteeseen, jossa esitutkintoja keskeytetään liian kevein perustein, mikäli rikostutkijoiden työmäärä kasvaa liian suureksi.
– Keskeytetyt esitutkinnat eivät riko pelkästään rikosten uhrien oikeusturvaa, vaan vaarana on myös se, että moni rikos jää ilmoittamatta poliisille. Suomalaisten tulee pystyä luottamaan poliisiin kaikissa tilanteissa, oli kyse sitten polkupyörävarkaudesta tai jostain vakavammasta. Hallituksen tulee taata poliisille riittävät resurssit, jotta esitutkinnat saadaan päätökseen kohtuullisessa ajassa, Antikainen vaatii.
Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen pitkittyneistä esitutkinnoista ja hallituksen toimista tilanteen korjaamiseksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- syyteoikeus vakavat rikokset rikoksen uhrit esitutkinta oikeusasiamies resurssit oikeusturva Sanna Antikainen Vihapuhe Poliisi hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ari Koponen hoputtaa oikeusministeriä pikaisiin toimiin: ”Pelkät puheet eivät auta seksuaalirikoksia kokeneita lapsia”

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Meri sisäisestä turvallisuudesta: Oikeusturvan toteutuminen ja turvallisuus vaativat resursseja

Hallinto-oikeudet ruuhkautuneet ulkomaalaisasioista – hallitus tunnistaa ongelman, mutta jatkaa ideologia edellä

Huopainen: Loputtoman vihapuhe-jankkaamisen tarkoituksena on tukkia suomalaisten suut ja kohota arvostelun yläpuolelle

Perussuomalaiset: Sananvapaus ja kansallinen turvallisuus liittyvät yhteen – vuohipaimenistakin pitää pystyä puhumaan kiihottumatta

Hallitus valjasti rikoslain asennekasvatuksen välineeksi – lakivaliokunnan perussuomalaiset tyrmäävät ”naisministereiden suojelulain”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.