

LEHTIKUVA
Hallitus valjasti rikoslain asennekasvatuksen välineeksi – lakivaliokunnan perussuomalaiset tyrmäävät ”naisministereiden suojelulain”
Hallitus haluaa muuttaa rikoslakia siten, että rangaistuksen koventamisperusteisiin lisättäisiin maininta rikoksen uhrin sukupuolesta. Lakivaliokunnan enemmistö on tänään antanut lakimuutokselle siunauksensa.
Perussuomalaiset kansanedustajat, lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri sekä jäsenet Mari Rantanen ja Sebastian Tynkkynen vastustavat lakimuutosta.
– Lakimuutos on tarpeeton, koska uhrin sukupuoli rikoksen tekemisen motiivina voi jo voimassa olevan lain mukaan vaikuttaa tuomittavaa rangaistusta koventavasti, perussuomalaiset sanovat.
Nuijitaan läpi vaikka väkisin
Hallituksen esityksen mukaan ehdotetun lakimuutoksen pääasiallinen tavoite onkin ilmentää sukupuoleen kohdistuvan vihan moitittavuutta ja siten vaikuttaa asenteisiin. Kysymys on näin ollen symbolisesta lakimuutoksesta, joka tehdään tietyn signaalin antamiseksi kansalaisille. Asennekasvatus ei kuitenkaan ole rikoslain tehtävä.
– Perustuslakivaliokunta on aikaisemmin suhtautunut torjuvasti tällaisiin lakihankkeisiin, minkä vuoksi yritimme saada tämänkin lakimuutoksen hyväksyttävyydestä perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Hallituspuolueet eivät siihen kuitenkaan suostuneet. Niiden suhtautuminen symbolisen lainsäädännön tekemiseen tuntuu muutenkin vaihtelevan tuulen suunnan mukana, koska esimerkiksi ehdotus koulukiusaamisen lisäämisestä rikoslakiin tyrmättiin symbolisena, mutta nyt sitten tämä esitys kuitenkin nuijitaan läpi vaikka väkisin, selvittävät edustajat.
Hallituksen oman edun tavoittelua
Hallituksen lakiehdotus on ongelmallinen siitäkin syystä, että sitä perustellaan ennen muuta tarpeella puuttua naisiin kohdistuvaan niin sanottuun vihapuheeseen siitä huolimatta, että rangaistuksen koventamisperusteet soveltuvat yleisesti kaikentyyppisiin rikoslajeihin ja rikoksiin. Esityksen perusteluiden mukaan etenkin naispäättäjiin kohdistuva vihapuhe on kasvava ongelma.
– Lakimuutoksen tarkoituksena vaikuttaa olevan vallassa olevien naisministereiden suojeleminen heihin kohdistettavalta kenties epämieluisaksi koettavalta kritiikiltä. Tällaista hallituksen oman edun tavoittelua lainsäädännön keinoin ei voida pitää asiallisena, Meri, Rantanen ja Tynkkynen paheksuvat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- oma etu naisministerit koventamisperuste rikoslaki lakivaliokunta sukupuoli rangaistukset rikos Kritiikki Leena Meri Mari Rantanen Vihapuhe Sebastian Tynkkynen hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Sananvapaus ja kansallinen turvallisuus liittyvät yhteen – vuohipaimenistakin pitää pystyä puhumaan kiihottumatta

Vasemmistolla raivopäinen someviikonloppu: aseellisen väkivallan kaipuuta, idiootiksi nimittelyä, lukiolaisen kiusaamista – Anna Kontula tyhjensi lopulta pajatson ja haukkui asiaan puuttuneet

Antikainen: Vihapuhetta on aikaa tutkia – muuten pitkittyvät esitutkinnat vaarantavat kansalaisten oikeusturvan

Oikeusteko-palkittu valtakunnansyyttäjä Toiviainen jahtaa vain ”inhokkejaan” – totesi demarikansanedustaja al-Taeen syyllistyneen vihapuheeseen, mutta ei nostanut syytettä

EU haluaa laittaa ihmiset kyttäämään toisiaan verkossa ja tekemään ilmiantoja – perussuomalaisten Leena Meri huolestui: Tähänkö ollaan menossa? – ”Tulee DDR mieleen”

Suomi lipunut 2000-luvulla kohti neuvostoliittolaista käsitystä sananvapaudesta – vihapuhekeskustelulle ei ole oikeutusta, mutta sosiaalinen tilaus sille voi olla

Hallitus tilasi laajan vihapuheraportin sukupuolentutkimuksen dosentilta, joka vaatii hiljentämään ”kyseenalaiset puheenaiheet”

Punavihreä hallitus puuhaa sukupuolen vaihtamisesta ilmoitusasiaa – lakivaliokunnan perussuomalaiset: ”Kyseessä on merkittävä turvallisuusriski”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.