Hallitus ehdottaa, että sukupuolta voisi jatkossa vaihtaa Digi- ja väestötietovirastolle tehtävällä ilmoituksella. Sukupuolimerkinnän vaihtaminen perustuisi pelkästään henkilön omaan ilmoitukseen hänen sukupuolen kokemuksestaan, eikä lääketieteellistä selvitystä tai diagnoosia enää vaadittaisi.

Perussuomalaiset kansanedustajat, lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri ja jäsen Sanna Antikainen vastustavat ehdotusta.

– Kun sukupuolesta tehdään pelkkä ilmoitusasia, aukeaa valtava mahdollisuuksien lista erilaisille väärinkäytöksille. Ulkomailla – esimerkiksi Isossa-Britanniassa – on jo esiintynyt tapauksia, joissa naiseksi itsensä ilmoittanut mies on sijoitettu naisvankilaan ja tehnyt siellä sitten seksuaalista väkivaltaa muille vangeille.

Turvallisuusriski tytöille ja naisille

Sukupuolen itsemäärittelyyn perustuva laki ja erityisesti naisten oikeudet ovatkin ristiriidassa keskenään. Hallituksen esityksessä asia on kuitenkin tarkoituksellisesti unohdettu ja asianmukainen sukupuolivaikutusten arviointi on jätetty tekemättä.

– Tytöillä ja naisilla on oltava oikeus yksityisiin tiloihin kuten vessoihin, pukuhuoneisiin ja pesutiloihin. Jos naisille tarkoitettuihin tiloihin pääsee jatkossa myös miehiä, kunhan he ilmoittavat määrittelevänsä itse itsensä naiseksi, voivat tytöt ja naiset joutua miesten seksuaalisen ahdistelun kohteeksi jatkossa paitsi vankiloiden naisten asuinosastoilla niin myös naisten turvakodeissa ja jopa koulun tyttöjen suihkutiloissa.

– Kyseessä on merkittävä turvallisuusriski tytöille ja naisille, Meri ja Antikainen sanovat.

Sama halutaan sallia alaikäisille?

Sukupuolen vaihtaminen olisi hallituksen esityksen mukaan mahdollista 18 vuotta täyttäneille henkilöille. Esityksen käsittelyn yhteydessä on kuitenkin avoimesti lähdetty leikittelemään ajatuksella sukupuolen vaihtamisen sallimisesta myös alaikäisille.

– Sukupuolen vaihtaminen on sellainen merkittävä oikeustoimi, jota lapsi ei ole riittävän kypsä tekemään. Olisi hyvin erikoista, että ihminen ei voisi esimerkiksi ostaa tupakkatuotteita tai pitää hallussaan yhtä pullollista keskiolutta, mutta voisi kuitenkin vaihtaa sukupuolensa omalla ilmoituksellaan, Meri ja Antikainen toteavat.

SUOMEN UUTISET