Norjalainen elokuvantekijä voi saada vihapuherikoksesta jopa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen mentyään somettamaan, ettei miehestä ole lesboksi. Postauksen tarkoituksena oli tekijän mukaan kiinnittää huomiota lainsäädäntöön, joka saattaa kääntyä itseään vastaan.

Syyte juontaa juurensa elokuvantekijä Tonje Gjevjonin Facebook-kirjoitukseen, joka oli tiettävästi osoitettu transsukupuoliselle aktivisti Christine Jentofille. Tämä on puolestaan ilmaissut olevansa ”lesboaäiti”, kirjoittaa New York Post.

– Miesten on yhtä mahdotonta tulla lesboksi kuin tulla raskaaksi, lesboksi itsensä määrittävä Gjevjon kirjoitti lokakuussa. ”Miehet ovat miehiä seksuaalisista fetisseistään riippumatta”, siteeraa Daily Mail.

Liberaali Norja

Gjevjonin postaus on nyt poliisitutkinnassa ja voi johtaa jopa kolmen vuoden vankeustuomioon. Tulkinta perustuu Norjassa vuonna 2020 säädettyyn lakiin, joka pyrkii suojelemaan transsukupuolisia yksityiseltä ja julkiselta vihapuheelta.

Gjevjon on kertonut kirjoittaneensa postauksensa tarkoituksella kiinnittääkseen huomiota Norjan vihapuhelakeihin ja mitä ilmeisimmin myös sanavapauteen.

Norjaa pidetään yhtenä Euroopan liberaaleimmista maista suhtautumisessa LGBTQ-väestöön. Henkilö voi NYP:n mukaan muun muassa muuttaa sukupuoltaan ilman lääketieteellistä diagnoosia.

SUOMEN UUTISET