Ylen A-studiossa puheenaiheeksi nousi epäselviä maskilausuntoja antaneen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun tilanne. Jussi Halla-ahon mukaan ihmiset kyllä kestävät sen, että heille puhutaan totta vaikka kaikkiin suojavälinetarpeisiin ei voitaisikaan sillä hetkellä vastata. – Luottamusta vahingoittaa se, jos ihmisille syntyy mielikuva, että heitä ei johdeta rehellisesti ja avoimesti.

Eduskuntapuolueiden johtajat Annika Saarikko (kesk), Sanna Marin (sd), Petteri Orpo (kok) ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho keskustelivat Ylen A-studiossa keskiviikkoiltana koronarajoituksista ja koronatilanteen hoitamisesta.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) olisi jo keväällä halunnut tiedottaa kasvomaskien hyödyistä, mutta sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esti tiedotuksen.

Halla-aho sanoi, että perussuomalaiset lähtökohtaisesti luottaa siihen, mitä viranomaiset sanovat.

– Meillä oli vahvasti se käsitys, että se, että suositusta ei aiemmin annettu, perustui lääketieteellisiin tekijöihin eikä siihen, että maskeja ei ollut saatavilla.

Halla-aho sanoi, että ihmiset kyllä kestävät sen, että heille puhutaan totta vaikka kaikkiin suojavälinetarpeisiin ei voitaisikaan sillä hetkellä vastata.

Marin: THL:n pääjohtaja ei päätä maskisuosituksista

Puheenaiheeksi nousi myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun tilanne. Epäselviä maskilausuntoja antaneen Kiurun luottamuksesta äänestettiin aiemmin keskiviikkona Eduskunnassa. Kiuru sai lopulta eduskunnan luottamuksen äänin 106 puolesta ja 79 vastaan.

Orpon mukaan ongelma on se, että liian monelle suomalaiselle jäi keväällä epäselvä kuva siitä, että onko maskien käyttö hyödyllistä vai ei.

– Kiistaa käydään edelleen. On myös THL:n pääjohtajan (Markku Tervahauta) lausunto, että maskisuosituksen anto estettiin. Se varjostaa sitä, että voidaanko luottaa viranomaisiin ja poliitikkoihin, Orpo sanoi.

Marinin mukaan THL ei kuitenkaan olisi ollut hallituksen neuvotteluissa sillä kannalla, että maskisuositus pitäisi antaa. Seuraavaksi Marin lausui yllättävästi:

– Pääjohtaja Tervahauta ei ole THL:ssa henkilö, joka päättää tämänkaltaisista asioista, Marin sanoi.

Pääjohtaja eri mieltä

Lausuntoon tartuttiinkin välittömästi sosiaalisessa mediassa. Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kysyi Twitterissä:

– Eikös THL ole päällikkövirasto, jossa juuri pääjohtaja päättää laitoksen kannan?

Vastaus tuli välittömästi Tervahaudalta itseltään:

– Laitosta johtaa pääjohtaja. Pääjohtaja ratkaisee laitoksessa päätettävät asiat, joita ei ole säädetty tai työjärjestyksessä määrätty laitoksen palveluksessa olevan muun henkilön ratkaistavaksi, Tervahauta lainasi THL-lain 3. pykälää.

Jäikö suositus antamatta maskipuutteen vuoksi?

Halla-aho kommentoi myös maskisähläystä.

– Luottamusta vahingoittaa se, jos ihmisille syntyy mielikuva, että heitä ei johdeta rehellisesti ja avoimesti. Maskitapauksessa olen itse joutunut tekemään tilannearvion saatavilla olevan tiedon pohjalta. Mielestäni syy maskisuosituksen antamattomuuteen oli se, että maskeja ei ollut keväällä saatavilla. Epidemian torjunnan kannalta se on kestämätön peruste, Halla-aho totesi.

Hän lisäsi myös, että että ihmiset kyllä kestävät sen, että heille puhutaan totta vaikka kaikkiin suojavälinetarpeisiin ei voitaisikaan sillä hetkellä vastata.

Alueellinen päätöksenteko riskialtista

Pääministeri Marinin mukaan koronatoimia tullaan jatkossa tekemään alueellisesti ja paikallisesti. Marinin mukaan paras tieto epidemiaryppäistä on jakautunut alueellisesti.

– Hallitus tulee antamaan yleisiä suosituksia alueiden tueksi, jotta alueilla uskalletaan tarttua riittäviin toimiin. Päätösvalta asioissa on alueilla ja paikallisella tasolla.

Halla-aho ei ole täysin vakuuttunut hallituksen suunnittelemasta alueellisesta päätöksentekostrategiasta.

Halla-aho myönsi, että korona kiihtyy ja vaimenee alueittain ja siihen myös pitää jatkossa pystyä reagoimaan alueellisesti. Päätösvallasta Halla-aho oli kuitenkin eri linjoilla Marinin kanssa.

– En näe perusteita, miksi päätökset pitäisi tehdä alueilla. Minusta se olisi aika hurja ajatus, että alueilla riittäisi asiantuntemusta tilanteen johdonmukaiseen hallitsemiseen. Helposti ajaudutaan tilanteeseen, jossa aluehallintoviranomaiset eri puolilla maata tekevät päätöksiä erilaisilla kriteereillä. Väkisinkin tulee mieleen, että hallitus haluaa lykätä vastuun mahdollisista epäonnistumisista aluehallintoviranomaisille, Halla-aho sanoi.

SUOMEN UUTISET