lokakuu 13, 20200:04

IS:n maskeja koskeva uutispommi sai STM:n paniikkiin – ministeriö yrittää pelastautua Työterveyslaitoksen selän taakse

Ilta-Sanomat jysäytti maanantai-iltana uutispommin. THL-johtaja Markku Tervahaudan mukaan Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) oli torpannut THL:n aikeet valistaa kansalaisia koronamaskien käytöstä. Ministeriö yrittää pelastautua kohulta kertomalla, että Työterveyslaitos on viestinyt maskien käytöstä jo huhtikuussa.

IS kirjoittaa:

”Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) olisi keväällä halunnut jakaa yleisölle laajemmin tietoa kasvomaskien käytön merkityksestä ja oikeaoppisesta käytöstä, mutta sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ei pitänyt sitä tarpeellisena.

”STM siis todellisuudessa esti THL:n tiedotuksen, koska poikkeusolojen aikana käytännössä kaikki THL:n koronaan liittyvä viestintä kulki STM:n hyväksynnän kautta.”

Uutinen leviää nopeasti suomalaisiin viestimiin.

STM ymmätää nopeasti, että kyseessä on se kuuluisa smoking gun – siis savuava ase. Jos uutista ei torpata ja nopeasti, on todennäköistä että ministeriötä johtava Krista Kiuru (sdp.) saa lähtöpassit hallituksesta keskiviikon luottamusäänestyksessä.

Vaikka kello on jo pitkälti yli kymmenen, STM aloittaa twiitaamisen:

Kello 22.26: ”Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, STM on jo huhtikuun alussa viestinyt kasvomaskien turvallisesta käytöstä Työterveyslaitoksen kautta. STMlle on ollut tärkeää jakaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tietoa myös kasvomaskien käyttöön liittyen.”

klo 22.39: ”Tässä linkki Työterveyslaitoksen ohjeisiin.”

klo 22.44: ”Maskien käytöstä ohjeistettiin STM:n hallinnonalalla ensimmäisen kerran jo 3.4.2020, kun Työterveyslaitos tässä asiassa toimivaltaisena viranomaisena antoi ohjeet oikeanlaisten kasvomaskien käyttöön. Selkeän ohjeistuksen myös THL linkitti sivuilleen ja sama tehtiin ministeriössä.”

klo 22.44: ”Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön viestintäyksiköt tekevät työtä tiiviisti yhdessä. Yhteistyö on ollut mutkatonta, ja toiminut hyvin. Tavoitteena on ollut saada selkeät ja yhdenmukaiset viestit kansalaisille.”

Vastaanotto ei vakuuta.

Tekniikan maailman päätoimittaja Reijo Ruokanen muistuttaa, että STM itse ei kyseisenä aikana ohjeistanut maskien käyttöön.

Kansanedustaja Mari Rantanen (ps.) STM:lle: ”Mistä lähtien työterveyslaitos on ollut vastuussa kansalaisten terveysturvallisuudesta laajamittaisessa epidemiassa? En löydä tätä kohtaa tartuntatautilaista?”

Kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) samoin: ”Ette voi olla tosissanne. Selitys on törkeä ottaen huomioon tilanteen vakavuuden ja ihmisten hengen ja terveyden. Ei työterveys vastaa kansalaisten terveydestä ja turvallisuudesta sekä kansallisista suosituksista ihmisten terveyden ja turvallisuuden suhteen.”

Samaa asiaa oudoksuu Rakentaja-lehden päätoimittaja Johanna Hellsten: ”Missä vaiheessa kansalaisten terveysturvallisuudesta viestiminen on siirretty Työterveyslaitokselle? THL lienee normaali taho, jolle koko kansan – ei vain työssäkäyvien – terveyteen liittyvä viestintä kuuluu. Miksi THL ei saanut suorittaa tehtäväänsä?”


Koronauutisoinnin valtavan määrän vuoksi itse kullakin voi olla vaikeuksia muistella, mitä huhtikuussa täsmällisesti ottaen koronasta kirjoitettiin.

Iltalehden toimittaja Tommi Parkkonen kokosi 16.4.2020 päivättyyn näkukulmakirjoitukseensa havaintoja. Kaikki seuraavat sitaatit ovat IL:stä:

”Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja monet muut viranomaistahot Suomessa ovat tähän saakka suositelleet, että ihmiset eivät käyttäisi turhaan naama- ja hengityssuojaimia koronavirukselta suojautumiseksi.

Esimerkiksi THL neuvoo tälläkin hetkellä nettisivuillaan, että ”kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta” ja ”jos maskia käyttää väärin, se voi jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä”.

Yllätys olikin suuri, kun THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi tiistaina suosittelevansa kansalaisille kangasmaskien käyttämistä. Hän nimenomaan toivoi kangasmaskien laajaa käyttöä – vastoin THL:n omaa virallista kantaa.

Tervahaudan ulostulo sai useammankin päiväkahvin purskahtelemaan rinnuksille ja työpöydille sosiaali- ja terveysministeriössä ja sen virkamiesten etätyökotisohvilla.

Sekä hallituksessa.

– THL:n pääjohtajalla ei siinä asemassa ole oikeutta yksityisajatteluun, hallituslähde toteaa Iltalehdelle.”

[..]

– Jos haluamme olla vastuullisia aikuisia ihmisiä, voimme tällä toimenpiteellä hidastaa leviämistä, Tervahauta totesi Helsingin Sanomissa.

Ja samaan aikaan Tervahaudan johtama THL kertoo koronavirusnettisivuillaan, että ”ei ole kuitenkaan tutkimusnäyttöä siitä, että maskin laaja käyttö terveillä henkilöillä auttaisi vähentämään tartuntoja”.

STM:ssä onkin hermostuttu Tervahaudan ”julkisesta yksityisajattelusta”.

– Nyt THL:n pääjohtajalla keulii pahasti. Kaikki täällä (ministeriössä) ovat vetäneet siitä herneet nenään, toteaa eräs ministeriölähde.”

SUOMEN UUTISET