lokakuu 09, 20200:30

#MaskiGate rävähti käyntiin, hallituksen tilanne tukala – Halla-aho: ”Pääministeri myöntää hallituksen valehdelleen maskien tarpeellisuudesta, koska niitä ei ollut?”

LEHTIKUVA

Sanna Marinin hallitusta syytetään harhaanjohtamisesta ja valehtelemisesta. Eduskunnan kyselytunnilla pääministeri Marin antoi ymmärtää, että maskisuosituksen antamatta jättämiseen vaikutti maskipula. Aikaisemmin hallitus on perustellut suositusta perusteltu sillä, ettei maskeista ole kansalaisille hyötyä.

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) kysyi Marinilta, miksi terveysviranomaisten suositukset muuttuivat täysin, ja loppukesästä maskeja lopulta suositeltiin.

– Mutta jos me katsomme kevättä, niin mitä olisi käynyt, jos oltaisiin keväällä annettu laaja maskisuositus ilman, että maskeja on saatavilla. Kaikissa maissa oli ongelmia siinä, että maskeja ei ollut, niitä ei saatu. Koko kevät tehtiin töitä sen eteen, että kotimaista tuotantoa saadaan käynnistetty, Marin vastasi IS:n mukaan.

– Minkälainen hämmennys siitä olisi tullut, kun me olisimme laajasti suositelleet ja maskeja ei olisi ollut saatavilla. Tai kesällä, kun tautitilanne oli hallinnassa ja tapauksia ei ollut. Olisiko ihmisten pitänyt käyttää maskia? pääministeri kysyi.

Oppositio tarttui lausuntoon. Kuumana vellovaa keskustelua käydään #MaskiGate-viittauksella.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kirjoittaa: ”Pääministeri myöntää hallituksen valehdelleen koko kevään maskien tarpeellisuudesta, koska niitä ei ollut? Jossakin muualla joku eroaisi, meillä business as usual. Uutiskynnys ylittyy yhdessä iltapäivälehdessä.”

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps.) kirjoittaa: ”Tämä on huomattavasti isomman tason huijaus ja laajemmin kansalaisiin, yrityksiin ja yhteiskuntaan vaikuttanut kuin Antti Rinteen postikommentointi, jonka vuoksi hän joutui jättämään pääministerin tehtävät. Marinin on yksiselitteisesti erottava.”

Koronaa tarkkaan seurannut SDP:n ex-puoluesihteeri Mikael Jungner kirjoittaa: ”Keväällä kerrottiin että maskeista ei ole hyötyä. Nyt kerrotaan että on niistä hyötyä, keväällä vaan valehdeltiin, kun ei ollut riittävästi maskeja. Aikamoista. Laajamittaista, suunniteltua valehtelua. Mistähän kaikesta muusta hallitus ja virkamiehet ihmisille nyt valehtelevat”

Kokoomuskansanedustaja Timo Heinonen kirjoittaa: ”Nyt kysymys kuuluu, että miksi tätä ei sanottu suoraan keväällä? Miksi kansalle käytännössä valehdeltiin?”

STM täysin eri linjoilla kuin WHO

Pitkin kuluvaa vuotta on kummasteltu, miksi hallitus ja Sosiaali- ja terveysministeriö STM ovat suhtautuneet väheksyvästi tai jopa torjuen maskien käyttöön – varsinkin, kun Maailman terveysjärjestön WHO:n kanta on päinvastainen.

STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteisessä infossa kesäkuussa väläytettiin jopa maskien kieltämisen mahdollisuutta.

– Pidän keskeisenä sitä, minkä myös ministeri Kiuru eilen sanoi, että olisihan vaihtoehtona ollut myös se, että olisimme kieltäneet käytön, että siihen liittyy sellaisia haittoja. Sellaista kantaa ei ole otettu, vaan on todettu, ettei yleistä suositusta anneta, mutta ei toisaalta kielletäkään, STM:n osastopäällikkö Tuija Kumpulainen totesi IL:n mukaan.

Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (sdp.) kertoi tilaisuudessa STM:n virkakannaksi, ettei maskien käyttöä suositella kansalaisille. Asiaa perusteltiin STM:n omalla maskiselvityksellä.

SUOMEN UUTISET