

Jyväskylässä jonotettiin eilen kasvomaskeja. / MIKA RINNE
Hallituksen koronasekoilu ei saa kiitosta: Rajoituksia purettiin liian aikaisin, maskeista veronmaksajille kohtuuton lasku
Hallitus linjasi viime viikolla, että veronmaksajien pitää kustantaa kasvomaskit lähtökohtaisesti itse, mutta kuntien tulisi huolehtia, että vähävaraisimmat ihmiset saavat niitä ilmaiseksi. Duunariperheille tämä tarkoittaa jopa satojen eurojen lisälaskua.
Kunnat ovat ryhtyneet jakamaan kasvomaskeja vähävaraisille eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Jyväskylän sosiaali- ja terveysasemilla kasvomaskien jako alkoi maanantaina iltapäivällä.
Pelkästään Jyväskylän Palokan terveysasemalla maskeja jaettiin parin tunnin aikana noin sadalle henkilölle. Maskien hakijoista muodostui terveysaseman käytävälle pitkä jono, jossa turvavälejä ei pidetty.
– Maskien jakaminen ei ole oikein hyvin organisoitu. Jos ennen ei ollut koronaa, niin nyt on, Merja-Leena Kallio tokaisee jonon etupäässä.
Alkuvaiheessa Jyväskylässä jaetaan kertakäyttömaskeja, mutta myöhemmin kangasmaskeja. Maskeja saa kerrallaan kahden viikon tarvetta varten.
– Maskeja riittää kaikille tarvitseville. Niitä voi hakea jokainen joka tuntee, ettei ole varaa ostaa maskeja. Muut ostavat maskinsa itse, Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityön palvelupäällikkö Ritva Anttonen kertoo.
Uusia tautitapauksia
Palokan terveysasemalla ei ollut maanantaina lisäväkeä maskien jakelua varten. Suojien jakelusta huolehtineet hoitajat totesivat jakelun vievän aikaa varsinaiselta hoitotyöltä.
Myös koronaneuvontapuhelimet ovat ruuhkautuneet ja testijonot venyneet Jyväskylässä sekä useilla muilla paikkakunnilla.
THL:n mukaan Jyväskylässä todettiin maanantaina yksi uusi koronatapaus ja koko maassa yhteensä 21 uutta koronatapausta. Suomessa on tilastoitu kaikkiaan 7 752 tartuntaa.
Ei irtopisteitä hallitukselle
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus linjasi viime viikolla, että veronmaksajien pitää kustantaa kasvomaskit lähtökohtaisesti itse, mutta kuntien tulisi huolehtia, että vähävaraisimmat ihmiset saavat niitä ilmaiseksi.
Vuoden verran työttömänä ollut jyväskyläläinen Tiina Nyman ei anna hallitukselle irtopisteitä maskilinjauksesta.
– Näin kuuluu ollakin, että maskeja jaetaan vähävaraisille ilmaiseksi. Se on iso kustannus, jos niitä joutuisi ostamaan itse. Olisi kuitenkin ollut hyvä, jos maskeja olisi jaettu jo ensimmäisessä korona-aallossa, Nyman sanoo.
Hallitus on purkanut kesän aikana koronaviruksen leviämisen estämisen kannalta tärkeitä kokoontumisrajoituksia ja rajat on avattu. Esimerkiksi Pohjois-Makedonista Suomeen saapuneiden matkustajien on todettu lisänneen koronatapausten määrää.
– Hallituksen linja voisi olla tiukempi ja rajoituksia olisi voinut pitää voimassa. Karanteenit eivät haittaa, Nyman toteaa.
Maskilasku kurittaa duunareita
Hallituksen maskilinjaus merkitsee, että duunarit maksavat maskinsa itse. Muuramessa asuva viisihenkisen lapsiperheen isä Jarkko Pennanen on laskenut, että linjaus tuntuu työssäkäyvän kukkarossa.
– Laskin vaimoni kanssa, että maskeihin kuluisi kuukaudessa useita satoja euroja, jos maskeja vaihdettaisiin ohjeiden mukaisesti useita kertoja päivässä, Pennanen kertoo.
Hän liikkuu omalla autollaan ja pyrkii välttämään tilanteita, joissa maskeja tulisi käyttää. Hallitukselta Pennanen toivoisi kansalaisten tasapuolista kohtelua.
– Jonkinlainen tasapuolinen kohtelu olisi tarpeen, jotta kompensoitaisiin maskien hankinnasta aiheutuvia kustannuksia. Se saisi varmaan käyttämään enemmän maskeja, Pennanen sanoo.
Rajoitusten purkaminen huolestuttaa
Koronarajoitusten purkaminen huolestuttaa lapsiperheen isää.
– Ensin oltiin vähän liian myöhässä rajoitusten kanssa ja sitten oli kiire poistaa niitä. Mikä paniikki oli purkaa rajoituksia? Ulkomaan rajat avattiin nopeasti, mutta ehkä oli hätä, Pennanen pohtii hallituksen toimintaa.
Myös äänekoskelaisen nelihenkisen lapsiperheen isä Jesse Jakonen arvioi, että hallitus on hätäillyt.
– Koronarajoitukset purettiin liian aikaisin, kun kaiken järjen mukaan niihin tarvittaisiin pientä tiukennusta. Me olemme tarkkoina ja käytämme käsidesiä. Kasvomaskien ostamisesta tulisi liikaa laskua maksettavaksi ja miten pienet lapset saataisiin edes käyttämään niitä? Itse en ainakaan maksa niitä, Jakonen toteaa.
Vanhusten parissa Jyväskylässä työskentelevä Annukka Jernvall kävi maanantaina ostamassa kasvomaskeja asiakkailleen.
– Maskien hyödyt ovat kiistanalaiset. Rajoituksia höllennettiin liian äkkiä. Kevät otettiin tosissaan ja se puri. Epidemia ei tullut niin pahana kuin ajateltiin. Nyt toinen aalto huolestuttaa, Jernvall kertoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- toinen aalto suojamaskit rajoitukset korona veronmaksajat vähävaraiset kustannukset Rajavalvonta Sanna Marin Jyväskylä Lentoliikenne hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen vaatii ulkomaiden riskilentojen lopettamista: ”Kuka hautoo päätöstä?”

Immonen: Koronasyksy sekoitti hallituksen pakan – ”Viime päivien aikana nähty sekoilu ei saa jatkua”

Reijonen: Maskisuositusta on odotettu – miksi sen antaminen kesti niin pitkään?

Wihonen: Kuka valvoo karanteenia ja millä resursseilla?

Arja Juvoselta kaksi kirjallista kysymystä koronakaranteenista ja kasvomaskien käytöstä: ”Kansa tarvitsee vastauksia, ei vain epämääräisyyttä”

Wihonen: Miksi matkustusrajoituksista ei tiedoteta reaaliaikaisesti?

Juuso: Rajapassin käyttöönotto Tornionlaaksossa selkiyttäisi nykyistä tilannetta

Ronkainen kysyy valtiolta rahaa terveydenhuollon koronatestaukseen

Yhä useampi ulosotossa sosiaali- ja terveyspalvelumaksujen vuoksi – Reijonen jätti lakialoitteen yhdistetystä maksukatosta
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.