Hallitus linjasi viime viikolla, että veronmaksajien pitää kustantaa kasvomaskit lähtökohtaisesti itse, mutta kuntien tulisi huolehtia, että vähävaraisimmat ihmiset saavat niitä ilmaiseksi. Duunariperheille tämä tarkoittaa jopa satojen eurojen lisälaskua.


Kunnat ovat ryhtyneet jakamaan kasvomaskeja vähävaraisille eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Jyväskylän sosiaali- ja terveysasemilla kasvomaskien jako alkoi maanantaina iltapäivällä.

Pelkästään Jyväskylän Palokan terveysasemalla maskeja jaettiin parin tunnin aikana noin sadalle henkilölle. Maskien hakijoista muodostui terveysaseman käytävälle pitkä jono, jossa turvavälejä ei pidetty.

– Maskien jakaminen ei ole oikein hyvin organisoitu. Jos ennen ei ollut koronaa, niin nyt on, Merja-Leena Kallio tokaisee jonon etupäässä.

Alkuvaiheessa Jyväskylässä jaetaan kertakäyttömaskeja, mutta myöhemmin kangasmaskeja. Maskeja saa kerrallaan kahden viikon tarvetta varten.

– Maskeja riittää kaikille tarvitseville. Niitä voi hakea jokainen joka tuntee, ettei ole varaa ostaa maskeja. Muut ostavat maskinsa itse, Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityön palvelupäällikkö Ritva Anttonen kertoo.

Uusia tautitapauksia

Palokan terveysasemalla ei ollut maanantaina lisäväkeä maskien jakelua varten. Suojien jakelusta huolehtineet hoitajat totesivat jakelun vievän aikaa varsinaiselta hoitotyöltä.

Myös koronaneuvontapuhelimet ovat ruuhkautuneet ja testijonot venyneet Jyväskylässä sekä useilla muilla paikkakunnilla.

THL:n mukaan Jyväskylässä todettiin maanantaina yksi uusi koronatapaus ja koko maassa yhteensä 21 uutta koronatapausta. Suomessa on tilastoitu kaikkiaan 7 752 tartuntaa.

Ei irtopisteitä hallitukselle

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus linjasi viime viikolla, että veronmaksajien pitää kustantaa kasvomaskit lähtökohtaisesti itse, mutta kuntien tulisi huolehtia, että vähävaraisimmat ihmiset saavat niitä ilmaiseksi.

Vuoden verran työttömänä ollut jyväskyläläinen Tiina Nyman ei anna hallitukselle irtopisteitä maskilinjauksesta.

– Näin kuuluu ollakin, että maskeja jaetaan vähävaraisille ilmaiseksi. Se on iso kustannus, jos niitä joutuisi ostamaan itse. Olisi kuitenkin ollut hyvä, jos maskeja olisi jaettu jo ensimmäisessä korona-aallossa, Nyman sanoo.

Hallitus on purkanut kesän aikana koronaviruksen leviämisen estämisen kannalta tärkeitä kokoontumisrajoituksia ja rajat on avattu. Esimerkiksi Pohjois-Makedonista Suomeen saapuneiden matkustajien on todettu lisänneen koronatapausten määrää.

– Hallituksen linja voisi olla tiukempi ja rajoituksia olisi voinut pitää voimassa. Karanteenit eivät haittaa, Nyman toteaa.

Maskilasku kurittaa duunareita

Hallituksen maskilinjaus merkitsee, että duunarit maksavat maskinsa itse. Muuramessa asuva viisihenkisen lapsiperheen isä Jarkko Pennanen on laskenut, että linjaus tuntuu työssäkäyvän kukkarossa.

– Laskin vaimoni kanssa, että maskeihin kuluisi kuukaudessa useita satoja euroja, jos maskeja vaihdettaisiin ohjeiden mukaisesti useita kertoja päivässä, Pennanen kertoo.

Hän liikkuu omalla autollaan ja pyrkii välttämään tilanteita, joissa maskeja tulisi käyttää. Hallitukselta Pennanen toivoisi kansalaisten tasapuolista kohtelua.

– Jonkinlainen tasapuolinen kohtelu olisi tarpeen, jotta kompensoitaisiin maskien hankinnasta aiheutuvia kustannuksia. Se saisi varmaan käyttämään enemmän maskeja, Pennanen sanoo.

Rajoitusten purkaminen huolestuttaa

Koronarajoitusten purkaminen huolestuttaa lapsiperheen isää.

– Ensin oltiin vähän liian myöhässä rajoitusten kanssa ja sitten oli kiire poistaa niitä. Mikä paniikki oli purkaa rajoituksia? Ulkomaan rajat avattiin nopeasti, mutta ehkä oli hätä, Pennanen pohtii hallituksen toimintaa.

Myös äänekoskelaisen nelihenkisen lapsiperheen isä Jesse Jakonen arvioi, että hallitus on hätäillyt.

– Koronarajoitukset purettiin liian aikaisin, kun kaiken järjen mukaan niihin tarvittaisiin pientä tiukennusta. Me olemme tarkkoina ja käytämme käsidesiä. Kasvomaskien ostamisesta tulisi liikaa laskua maksettavaksi ja miten pienet lapset saataisiin edes käyttämään niitä? Itse en ainakaan maksa niitä, Jakonen toteaa.

Vanhusten parissa Jyväskylässä työskentelevä Annukka Jernvall kävi maanantaina ostamassa kasvomaskeja asiakkailleen.

– Maskien hyödyt ovat kiistanalaiset. Rajoituksia höllennettiin liian äkkiä. Kevät otettiin tosissaan ja se puri. Epidemia ei tullut niin pahana kuin ajateltiin. Nyt toinen aalto huolestuttaa, Jernvall kertoo.

SUOMEN UUTISET