Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen esittää, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kutsutaan välittömästi koolle ja sen jäsenille annetaan reaaliaikainen selvitys ja tieto Suomen koronavirusepidemia tilanteesta sekä jatkotoimenpiteistä covid-19-epidemian ennaltehkäisyssä ja pysäyttämisessä.

Koronavirustartuntojen määrä on runsaassa kasvussa Suomessa. Näytteidenotossa ja vastauksissa on viivettä. Virusta on tullut Suomeen matkustajien mukana mm. Turkuun Makedoniasta saapuneilta lentomatkustajilta. Sunnuntaina uutisoitiin, että Skopjesta Turkuun tulleen koneen matkustajista kahdellatoista on todettu koronatartunta. Lennolla oli 115 matkustajaa (STT 16.8.20).

– Nyt tarvitaan ripeitä toimia ja reagointia. Miten viranomaiset toimivat näissä tilanteissa ja miten virusta kantavien ihmisten karanteenit ja esimerkiksi lentokenttien jatkosiirtymiset toteutuvat? Arja Juvonen kysyy.

”Suomi syöksyy kohti toista aaltoa”

Sairaustapauksia ja altistumisia on ollut myös muualla. Viikonloppuna uutisoitiin tapauksista, joissa sairastuneet eivät ole noudattaneet karanteenia ja heidän karanteenirikkomuksista on tehty ilmoituksia poliisille (IL 15.8.20).

– Olemme olleet kesän tiedotusvälineiden sekä koronayleisinfon varassa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on kuitenkin se taho, joka myös koronakriisin hetkellä käsittelee mahdollisia pikaisiakin lakimuutoksia eli meidän on tiedettävä, mitä on mahdollisesti tulossa. Istuntotauko ei voi olla este valiokunnan kokoontumiselle, Juvonen sanoo.

– Suomi syöksyy kohti koronan toista aaltoa. On oltava askeleen edellä viime kevään tapahtumia tai meillä on käsissämme karmea paikka eli koronan räjähdysmäinen leviäminen. Edessä on toinen terveys- ja talouskatastrofi. Suomi ei kestä sitä.

Tiukempia toimenpiteitä

Juvosen mukaan hallitus toimi oikein antaessaan maskisuosituksen kansalaisille.

– Se ei yksin kuitenkaan riitä. On oltava valmis tiukkiin toimenpiteisiin. Koronatestejä on tehtävä muun muassa Suomeen pyrkiville jo lähtömaissa ja virukseen sairastuneita ihmisiä ei tule laskea matkustamaan Suomeen. Heidät tulee laittaa karanteeniin ja hoitaa siellä maassa, missä sairaus todetaan. Maailman maiden on nyt yhdessä sitouduttava yhteisiin pelisääntöihin, Juvonen vaatii.

SUOMEN UUTISET