

LEHTIKUVA
Ronkainen kysyy valtiolta rahaa terveydenhuollon koronatestaukseen
Perussuomalainen kansanedustaja Jari Ronkainen perää kirjallisessa kysymyksessään rahoitusta laajennettujen koronatestausten vuoksi, joista on valtakunnallisesti koitumassa terveydenhuollolle 500 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset.
Hallitus myönsi 26.6.2020 lisätalousarviossa 200 miljoonaan euron yleisavustuksen sairaanhoitopiireille Covid-19-epidemian kustannuksiin, mutta myönnetyssä rahoituksessa ei otettu huomioon laajentuneen testauksen synnyttämiä lisäkustannuksia.
– Testaaminen on ehdottoman tärkeää epidemian taklaamiseksi. On päivänselvää, että sairaanhoitopiirit toimivat jo nyt ministeriön ja THL:n laajan testaamisen ohjeistuksen mukaan. Rahoitusta kuitenkin tarvittaisiin laajentuneen testauksen kattamiseksi, Jari Ronkainen kertoo.
Korvamerkittävä koronatesteihin
Valtioneuvoston 27.8.2020 antamaan asetukseen Covid-19 -epidemiasta sairaanhoitopiireille aiheutuvien kustannusten ja alijäämän korvaamiseksi myönnettävästä väliaikaisesta kompensaatiosta on kirjattu valtiovarainministeriöltä haettavan rahoituksen kohdistuvan myös testauksen aiheuttamiin kustannuksiin.
– Hallituksen tulisi nyt tehdä lisätalousarvioesitys tälle vuodelle ja lisätä valtion vuoden 2021 talousarvioon päätökset koronan aiheuttaman laajentuneen testauksen lisärahoituksesta, Ronkainen perustelee.
Kysymyksessään Ronkainen viittaa myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) 19.8.2020 tiedotustilaisuudessa tekemään ilmoitukseen siitä, että valtioneuvosto on sitoutunut testauskulujen korvaamiseen kunnille.
– Haluaisin tietää, milloin kunnat alkavat rahaa saamaan ja aikooko hallitus korvamerkitä korvauksen siten, ettei se menisi jo ennen epidemiaa olleen heikon kuntatalouden hoitoon, Ronkainen sanoo.
Hoitovelkakin maksettavana
Suorien kustannusten ohella sosiaali- ja terveydenhuoltoon on keväästä lähtien kertynyt hoitovelkaa, jonka Ronkainen näkee uhkaavan nykymuotoista palvelujärjestelmää.
– Jo nyt nähdään, että heikoissa tilanteissa olevien ihmisryhmien palveluntarpeeseen vastaaminen on vaikeutunut, niin miten jatkossa käy, kun hoitovelka lankeaa maksettavaksi, Ronkainen kysyy.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Wihonen: Suomeen saapuu kausityöntekijöitä myös pahimmilta korona-alueilta – miksi ongelmaan ei ole reagoitu?

STEA-avustuksia nauttiville järjestöille iski ahdistus – ministeri Saarikko riensi apuun: Järjestöjen kassavajetta paikataan vaikka velkarahalla

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Juvonen: Valiokunta koolle välittömästi – koronatietoa saatava, tiukat vastatoimet käyttöön

Hallituksen koronasekoilu ei saa kiitosta: Rajoituksia purettiin liian aikaisin, maskeista veronmaksajille kohtuuton lasku

Juvonen: Miksi hallitus herää pakkokaranteeniinkin vasta nyt?

Hallitus puhuu koronasta – käyttää rahat ideologiaan

Wihonen matkailualan tukitoimista: Hitaat valmistelut vain syventävät yritysten hätää
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää