Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen matkustusrajoitusten ja -suositusten vaikutuksista yritysten toimintaan.


– Koronaepidemian hillitsemiseksi tehtyjä matkailusuosituksia ja -rajoituksia on pähkäilty jo monta kuukautta, Jussi Wihonen sanoo.

THL julkaisi liikennevalomallinsa, joka on kuitenkin vain suositus matkailijoille, eikä varsinainen rajoitustoimi. Yleinen suositus on, ettei turhaa matkailua tulisi nyt tehdä Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Koronaa onkin levinnyt ulkomailta tulevien matkailijoiden ja ulkomaalaisten työntekijöiden parissa. Lentokentillä on tehty toimia, jotta matkustajia saataisiin testattua, mutta vieläkin maahan pääsee ilman testiä ja karanteeneistakin on vain suositus, Wihonen ihmettelee.

Tuhannet työpaikat uhattuina

Matkailurajoitukset ovat iskeneet myös yrityksiin, kun työntekijöiden ja asiakkaiden pääsy maahan on vaikeutunut.

– Matkailualalla suuri ongelma on, ettei ulkomaalaisia turisteja pääse maahan. Esimerkiksi Lapissa tuhannet työpaikat ovat uhattuina. Ratkaisuksi yrittäjät ovat ehdottaneet mm. omaa ”matkailukuplan” malliaan, jolla helpotettaisiin yritysten tilannetta epidemian keskellä.

– Matkailusuositukset ja -rajoitukset on syystäkin laitettu käytäntöön, jotta taudin leviämistä saataisiin hallintaan. Rajoituksista huolimatta on tärkeää, että yritysten toimintaedellytyksiä turvataan, Wihonen painottaa.

Onko valmisteltu ajoissa?

Hallitus sanoo selvittävänsä helpotuksia matkailualan toimintaan.

– Päätösten tekeminen ei ole helppoa, mutta hitaat valmistelut vain syventävät yritysten hätää. Kun koronaepidemia on ollut valloillaan jo monta kuukautta, herää kysymys, eikö kesän aikana ole tehty valmisteluita ja eikö yritysten kanssa ole käyty vuoropuhelua niiden tarpeista ja toimintaedellytyksistä? Wihonen kysyy.

SUOMEN UUTISET