Kansanedustaja Mari Rantanen ihmettelee hallituksen hinkua kasvattaa toimeentulotuen menoja, kun talous sakkaa ja työpaikat karkaavat käsistä. – Mikään ei ole helpompaa kuin olla kannattamassa menolisäyksiä hyvinä katsottaviin asioihin. Vaikeinta on olla rehellinen ja realisti, kuten olemme maahanmuutonkin osalta huomanneet.


Hallitus kiillottaa kilpeään esityksellä, joka lupaa 75 euron väliaikaisen koronalisän toimeentulotukiin.

Sanna Marinin hallitus tuo kaiken tämän irtisanomisaallon keskellä eduskunnan syyskauden ensimmäiseen istuntoon esityksen toimeentulotuen väliaikaisesta korottamisesta. Olisi voinut ajatella, että Marinin hallitus toisi kiireesti esityksiä, joilla työpaikkoja säilytettäisiin ja luotaisiin. Mutta ei, Mari Rantanen ihmettelee.

Tukea olisi tarvittu maaliskuussa

Lakiesityksen perusteissa lukee: ”Lapsiperheissä varhaiskasvatusta, koulutusta ja opiskelua koskevat rajoitukset aiheuttivat lisäkustannuksia muun muassa lasten ruokaillessa kotona hoitopaikan tai koulun sijasta. Myös muut rajoitustoimet ja toimintojen rajoittamiset, kuten julkisen liikenteen vähentäminen, aiheuttivat lisäkustannuksia, ja näiden kustannusten voidaan katsoa olevan merkittäviä kaikkein pienituloisemmille henkilöille ja perheille.”

– Jos syynä on lapsiperheet, miksi tukea ei kohdennettu lapsiperheille, heitä on 25 prosenttia toimeentulotuen saajista? Mitä lisäkustannuksia julkisen liikenteen vähentäminen toi henkilölle, joka on toimeentulotuen piirissä? Muistaakseni lapsille tarjottiin koulun puolesta lounasta, eväspusseja, kauppakasseja. Jos ei tarjottu, miksi harkinnanvaraista toimeentulotukea ei silloin myönnetty? Millä tavalla tämä tuki auttaa maaliskuun tilanteeseen? Rantanen kysyy Facebookissa.

Paukut käytettävä työpaikkoihin

Rantanen toteaa, että luonnollisesti pienituloiselle kelpaa ylimääräinen raha eikä kukaan ole kiistänyt, etteikö sille olisi käyttöä.

– Mutta nyt ja tässä tilanteessa on syytä selventää se, että kaikki paukut on laitettava työpaikkojen säilyttämiseen ja luomiseen. Olemme kai siitä samaa mieltä, että työkykyisen ja -ikäisen ihmisen tavoite pitää olla työpaikka, ei toimeentulotuen korotus.

– Paljon on myös kysytty, miten tämä auttaa pieneläkeläistä, joka ei ole toimeentulotuen piirissä. On myös kysytty, miksi tätä rahaa ei käytetty koronalisään hoitajille, joiden on pakko lähteä kotoaan ja vaarantaa itsensä töissä. Kuten huomaamme, monia hyviä asioita olisi rahoitettavana.

Valtiontalous 7 miljardia pakkasella

Rantanen muistuttaa, että valtiontalous on noin 7 miljardia euroa pakkasella.

– Kun koronasta johtuvaa velanottoa ei voi jatkaa, tarkoittavat nämä summat noin 5 miljardin euron säästöjä. Viisi kuulostaa pieneltä, mutta kun se laitetaan mittasuhteisiin, on kyseessä valtava summa.

– Vaikka me lakkauttaisimme koko sisäministeriön ja oikeusministeriön hallinnonalat ja kehitysapu, on koossa vasta 3,5 miljardia. Näin ei voi tietenkään tehdä, että mm. poliisi, raja, tulli ja koko oikeuslaitos lakkautettaisiin, mutta tämä antaa osviittaa siitä, millaisista summista puhutaan, Rantanen huomauttaa.

Menoja on helppo lisätä

Rantanen sanoo, että viimeistään seuraava hallitus joutuu näiden ikävien tosiasioiden eteen. Varsinkin kun Marinin hallitus ehtii omalla valtakaudellaan vielä lisätä tuota säästötarvetta.

– Mikään ei ole helpompaa kuin olla kannattamassa menolisäyksiä hyvinä katsottaviin asioihin. Itse arvostan rehellisyyttä ja uskallusta sanoa, mikä on tosiasiallinen tilanne. Tätä ei näytä muualta löytyvän, vaan on helpompi ”olla kiva”. Jopa kokoomuksen oppositiosta. Vaikeinta on olla rehellinen ja realisti, kuten olemme maahanmuutonkin osalta huomanneet.

– Enkä malta olla mainitsematta sitä tosiseikkaa, että tänä vuonna koko maan toimeentulotuesta on mennyt vieraskielisille 30 % (väestöstä 7,5 %) ja pääkaupunkiseudulla jopa 51 % (väestöstä 14 %).

Hallitus lisää velkaa ja veronkorotuksia

Rantanen kannustaa ihmisiä miettimään, ”kuka on tarinan pahis”.

– Se, joka pyrkii siihen, että voimme pitää heikoimmista huolta jatkossakin työstä ja yrittämisestä saatavilla verotuloilla vai se, joka jakaa rahaa, jota ei ole. Nyt menot katetaan velalla tai veronkorotuksilla, mikä puolestaan vähentää työpaikkoja ja vähentää työssäkäyvien käteen jäävää rahaa.

– Perussuomalaiset eivät tule jatkossakaan lupaamaan satasia sinne tai tänne, me emme anna katteettomia lupauksia. Ainoa lupauksemme jatkossakin on, että julkiset varat käytetään ensisijaisiin kohteisiin ja suomalaisten edun mukaisesti, Rantanen painottaa.

– Venezuelasta voi katsoa mallia, miten käy kun vasemmistopuolueet huseeraavat. Maa on konkurssissa ja kaaoksessa.

Hallituksen uusin ”vappusatanen” herättää ihmetystä – Rantanen: ”Olisi voinut ajatella, että Marinin hallitus toisi kiireesti esityksiä, joilla säilytettäisiin ja luotaisiin työpaikkoja – mutta ei”

SUOMEN UUTISET