Hallitus on sekoillut koronakriisin hoidossa ja tiedotus on ollut monissa asioissa täysin ristiriitaista, puutteellista ja jopa suorastaan valheellistakin, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja. Vastuu virheistä on vyörytetty virkamiesten harteille.

Ministereiden on kannettava vastuu töppäilyistään, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Jouni Kotiaho Keskisuomalainen-lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan. Muissa maissa ministerit olisivat jo kantaneet poliittisen vastuunsa ja eronneet.

– Mutta ei Suomessa! Täällä epäonnistuneet ja suuria virheitä tehneet vastuuministerit istuvat kuin tatit paikallaan, Kotiaho kirjoittaa.

– Punavihreä valtamediakin on aivan viime päiviin saakka vain silotellut hallitusta rankoista virheistä huolimatta.

Pekonen vähätteli virusta

Kotiaho korostaa, että lehdistön ja muun median pitäisi olla vallan vahtikoira ja nostaa aktiivisesti esiin vallankäyttäjien, erityisesti hallituksen, tekemiä virheitä ja epäkohtia. Muualla maailmassa näin tapahtuukin, mutta ei Suomessa.

– Täällä punavihreä media on ollut koko nykyhallituksen ajan ennemminkin valtaapitävien kiltti puudeli, sylikoira.

– Vielä maaliskuun 4. päivänä hallitus kertoi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) suulla, ettei Suomessa ole koronavirusepidemiaa ja siksi tartuntariski on pieni. Matkustaminen koronaepidemia-alueilta, kuten Kiinasta ja Italiasta Suomeen sallittiin rajoituksetta liian pitkään. Matkustajat saivat vapaasti palata Helsinki-Vantaan lehtokentältä koteihinsa busseilla ja junilla tartuttamaan koronaa ympäri Suomea, Kotiaho kirjoittaa.

Haatainen vältteli vastuuta

Ministeri Pekonen vakuutteli pitkään, että Suomi ja Huoltovarmuuskeskus ovat muihin maihin verrattuna poikkeuksellisen hyvin varautuneita mahdolliseen koronaepidemiaan ja että suojavarusteet eivät lopu. Toisin kävi: varusteet loppuivat alkuunsa ja lopulta hukattiin miljoonia ostamalla käyttökelvotonta sutta ja sekundaa.

Vastuu suojavarusteiden hankintaesitysten tekemisestä kuuluu Pekosen sosiaali- ja terveysministeriölle. Huoltovarmuuskeskuksen toiminnan valvonta olisi puolestaan kuulunut työministeri Tuula Haataisen (sd.) vastuulle.

– Itsensä pelastaakseen Haatainen lopulta sai Huoltovarmuuskeskuksen johtajan eroamaan ja käynnisti selvityksen hankinnoista. Vastuu töppäilystä pantiin siis virkamiehille, vaikka ministeri Haataisen olisi pitänyt erota itse, Kotiaho kirjoittaa.

Lintilä töpeksi rahanjaossa

Lisäksi Suomi vitkutteli lähtemistä EU:n yhteishankintasopimukseen niin kauan, että Suomi jäi ainoana EU-maana ensimmäisten suurten suojavarustetilausten ulkopuolelle. Tässäkin asiassa vastuuministerinä oli Pekonen.

– Ja taas sama vanha virsi vastuun suhteen: ministeri näyttelee tietämätöntä ja pallottelee vastuuta alemmille tasoille, Kotiaho toteaa.

Kotiahon mukaan myös elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) valmistelema yritystukipaketti epäonnistui pahasti: sadat miljoonat eurot näyttävät valuvan aivan muille yrityksille kuin niille, jotka oikeasti ovat tukien tarpeessa.

– Nyt on keskityttävä oman maan kansalaisiin ja hallituksen on unohdettava kaikki ”maailmanparannusmenot”, Kotiaho vaatii.

– Kehitysapua on leikattava rajusti, uusia turvapaikanhakijoita ei pidä ottaa vuosiin ja laittomasti maassa olevista on päästävä pian eroon. Myös maallemme turmiollinen ilmastovöyhkäys on lopettava.

SUOMEN UUTISET