Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Huoltovarmuuskeskuksen toiminta ovat herättäneet viime viikkoina ihmetystä.

– Olemme kuulleet viime päivinä täysin ristiriitaisia arvioita siitä, mihin Huoltovarmuuskeskuksen tilaamat hengityssuojaimet soveltuvat, jos mihinkään. Ainakin tiedossa on, että ne aiheuttavat käyttäjilleen allergiaoireita. Sen sijaan tiedossa ei ole, miksi kuvioon piti ottaa mukaan uusi toimittaja sen sijaan, että olisi tilattu lisää olemassa olevia kanavia käyttäen. Siihen, kuka tämän päätöksen teki ja millä perusteella, emme ole saaneet edelleenkään vastausta, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.

Käsittämätöntä tohelointia

Erityisen omituiseksi mokailun tekee se, että hankinta on kuulunut muodossa tai toisessa yhteensä kolmen eri ministerin vastuualueelle.

– Sosiaali- ja terveysministeriössä toimii kaksi ministeriä, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), jonka vastuualueelle muun muassa vanhustenhuolto kuuluu. Tämän lisäksi Huoltovarmuuskeskus kuuluu työministeri Tuula Haataisen (sd.) vastuulle.

– Jokaisella ministerillä on poliittinen valtiosihteeri sekä kolme poliittista erityisavustajaa, siis yhteensä 12 hyvin palkattua apuhenkilöä tukenaan. On käsittämätöntä, ettei ennennäkemättömän suuresta avustajakunnasta huolimatta edes sairaalakäyttöön soveltuvien hengityssuojainten hankinnasta suoriuduta kunnialla, Antikainen moittii.

Vastuuta pallotellaan päälliköltä toiselle

Ihmetystä on herättänyt laajalti myös ministerin tilannekuvan puuttuminen ja virkamiesten syyttely tehdyistä virheistä.

– Ministeri Pekonen esitti ensin A-Studiossa, että Suomi oli mukana EU:n ensimmäisissä yhteishankinnoissa, ja sitten kävikin ilmi, ettei Suomi ehtinyt mukaan yhteishankintaan. Vastuuta on palloteltu kansliapäällikön ja ylijohtajan välillä. On kuitenkin viime kädessä ministerien vastuulla organisoida jaetun ministeriön työ siten, että työt saadaan hoidettua. Vaikuttaa siltä, että soppaa on keittämässä liian monta kokkia.

– Herää pakosti kysymys, pitäisikö poliittisia toimijoita olla ministeriössä vähemmän ja voitaisiinko toiminnan kannalta kriittisille henkilöille asettaa nykyistä korkeammat pätevyysvaatimukset, jotta vastuualueet olisivat selvillä. Nähdäkseni tämä on välttämätöntä, jotta syyttely ja vastuunpakoilu päättyisivät ja työt ministeriössä tulisivat tehtyä, Antikainen kiteyttää.

SUOMEN UUTISET