Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra ihmettelee, miksi sairaalatarvikkeiden ja suojavarusteiden kotimaisen tuotannon käynnistäminen on kestänyt niin pitkään. Purran mukaan asiaan olisi pitänyt puuttua jo monta viikkoa sitten. – Terveydenhuollossa suojavarusteita käytetään jo osin ohjeiden vastaisesti, eli esimerkiksi samaa suojavälinettä käytetään liian kauan tai välineitä kierrätetään. Myös poliisilla on ollut pulaa suojavälineistä, Purra sanoi tänään Ylen Ykkösaamun radiohaastattelussa.


Suojavarusteet ja muut sairaalatarvikkeet ovat monissa terveydenhuollon yksiköissä käyneet vähiin. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra sanoi tänään Ylen Ykkösaamun radiohaastattelussa, että tilanne on erittäin huolestuttava.

– Me olemme jo osin hävinneet, koska näitä asioita olisi pitänyt alkaa hoitaa jo monta viikkoa sitten. Suojavarusteongelma ei ole nyt avautunut, kun siitä on alettu puhua mediassa, vaan se on ollut todennettavissa jo monta viikkoa sitten. Niin hoitohenkilökunnan, kotihoidon ja vanhusten laitoshuollon henkilökunnaltakin tulee viestejä, että suojavälineitä ei ole riittävästi.

– Joillakin aloilla, joissa ollaan lähikontaktissa muiden ihmisten kanssa, suojavarusteita ei ole ollut ollenkaan käytettävissä. Esimerkiksi Uudellamaalla vanhusten kotihoidossa ei aluksi käytetty minkäänlaisia suojavälineitä, Purra sanoi.

Hoivapalveluissa jo useita koronakuolemia

Helsingin kaupunki tiedotti tiistaina, että yhdeksän iäkästä kaupungin hoivapalvelujen asiakasta on kuollut koronavirukseen.

Purra totesi, että myös esimerkiksi poliisilla on ollut pulaa suojavarusteista.

– Toisaalta terveydenhuollossa suojavarusteita käytetään osin ohjeiden vastaisesti, eli esimerkiksi samaa suojavälinettä käytetään liian kauan tai niitä kierrätetään. On aivan totta, että välineistä on pulaa globaalisti, mutta kyllä se hämmästyttää, kun katsoo miten kauan kotimaisen tuotannon käynnistäminen on kestänyt.

– Tietysti on huomioitava laatuvaatimukset sekä täytyy tehdä erilaisia testejä sen varmistamiseksi, että kaikki menee hyvin. Suojavarusteiden puute on kuitenkin yksi merkittävimpiä syitä siihen, että hoitokodeissa juuri nyt kuolee ikääntyneitä ihmisiä. Toivottavasti kotimainen tuotanto saadaan käyntiin mahdollisimman nopeasti ja sieltä tulee riittävästi materiaalia, Purra sanoi.

Kiinasta tilattujen tuotteiden laatu on epävarma

Suomeen onkin tilattu ulkomailta hoitohenkilökunnan suojavarusteita. Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema ilmoitti jo eilen Uudelle Suomelle, että ensimmäinen tilattu suojavaruste-erä on saapumassa Kiinasta.

Purra huomautti, että kiinalaisissa tuotteissa on Keski-Euroopassa havaittu vakavia puutteita, joiden vuoksi tuotteita ei ole voitu ottaa käyttöön

– Nämäkin Kiinasta Suomeen tulevat suojat menevät ensin VTT:n testeihin, Purra sanoi ja jatkoi, että Suomen huoltovarmuuden kritisointi ei kohdistu pelkästään nykyiseen hallitukseen.

– Tähän tilanteeseen on ajauduttu poliittisilla päätöksillä, joita on tehty jo kymmenen vuoden ajan. Tämä siis koskee käytännössä kaikkia puolueita, jotka ovat sinä aikana olleet hallituksessa.

Purra sanoi, että nykyinen hallitus on kuitenkin väistellyt ongelman myöntämistä.

– Aluksi suojavarusteongelmaa ei ollut. Sitten väitettiin, että kun huoltovarmuusvarasto aukeaa, niin varusteita on riittävästi. Tämä ei pitänyt paikkaansa.

Myös työn johtoon ja ohjaamiseen kiinnitettävä huomiota

Purra korosti, että suojavarusteiden lisäksi on olennaista varmistaa, että myös työn johtaminen ja ohjaaminen toimii.

– Olemme juuri saaneet uutisista lukea, että Helsingissä on tapahtunut myös niin, että kun hoitokodissa on ollut tartuntoja ja kun työntekijät ovat joutuneet karanteeniin, niin tilalle tulleille uusille työntekijöille ei ole edes kerrottu, että hoitokodissa on aiemmin ollut tartuntoja. Nähdäkseni tuo on jo työsuojelurikkomus.

Jossain vaiheessa Suomi voi myöhemmin alkaa purkaa koronan vuoksi määrättyjä rajoituksia. Purra sanoi, että silloin on huolehdittava siitä, että Suomen testauskapasiteetti on kunnossa.

– Tarvitaan muun muassa vasta-ainetestejä, joilla voidaan määrittää ne ihmiset, joilla virustartunta on jo ollut, jolloin he voivat ehkä osallistua normaalimmin kaikkeen toimintaan. Ehdottomasti on myös katsottava kansainvälistä esimerkkiä. Tiedämme, että Tanska ja Norja aikovat piankin purkaa rajoituksia. Saksassa ja Itävallassa on myös erilaisia strategioita, ja Suomi voi varmasti katsoa, miten siellä on mennyt. Tietysti täytyy varautua myös siihen, että joudumme ottamaan takapakkia.

SUOMEN UUTISET