Perussuomalaiset tivasivat tänään suullisella kyselytunnilla vastauksia muun muassa siihen, mitä työministeri Tuula Haatainen (sd.) tiesi suunnitteilla olleesta hengityssuojahankinnasta, jossa miljoonia euroja hukattiin epäkelvollisiin suojaimiin.


– Hengityssuojien hankinnasta muodostui täysi farssi, jossa kymmenen miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa tuhlattiin ostamalla ”sutta ja sekundaa”. Näin toimittiin, vaikka useat luotettavat kotimaiset toimijat olivat tarjonneet apuaan, perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru ihmetteli.

Huru kysyi ministeri Tuula Haataiselta, mitä tämä tiesi suunnitteilla olevasta hengityssuojahankinnasta ja kuinka seurasi sen edistymistä.

Haatainen luki asiasta Suomen Kuvalehdestä

Ministeri Haatainen kertoi seuranneensa huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimintaa ja olleensa tietoinen, että HVK on reagoinut sosiaali- ja terveysministeriön (STM:n) pyyntöihin hankkia lisää suojavälineitä.

STM:n pyynnön kasvaessa HVK:n resursseja nostettiin keskuksen omasta pyynnöstä.

Haatainen korosti, että hänellä ei ole ollut mitään tietoa hengityssuojainkauppojen epäselvyyksistä ennen kuin hän luki niistä Suomen Kuvalehden artikkelista.

Ministeri vieritti vastuun muille

Huru huomautti, että normaalisti johtaja vastaa, mutta nyt poliittinen johto on kuitenkin syyttänyt kriisijohtamisen epäonnistumisista milloin huoltovarmuuskeskusta, milloin kuntia, milloin Finaviaa.

– Vastuullinen taho johtamisen puutteesta aiheutuneisiin ongelmiin on löytynyt aina jostain muualta kuin hallituksen sisältä.

– Otatteko te vastuun siitä, että veronmaksajien rahaa on käytetty huolimattomasti ja kriisin aikana vastuu suojavarusteiden hankinnan organisoinnista ja valvonnasta on loistanut poissaolollaan? Oletteko mielestänne toimineet huolellisesti, ja jos ette ole, oletteko valmis eroamaan? Huru kysyi.

Haatainen vieritti vastuun HVK:n operatiiviselle johdolle korostamalla sen itsenäistä roolia, eikä kommentoinut mitenkään hänen mahdolliseen eroonsa liittyvää kysymystä.

SUOMEN UUTISET