Työministeri Tuula Haatainen (sdp.) ei liiemmin hymyillyt tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa. Hän kertoi aluksi keskustelleensa Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimitusjohtajan Tomi Lounemaan kanssa, joka päätyi pyytämään eroa. Pääministeri Sanna Marin oli jo aiemmin päivällä näyttänyt peukaloa alaspäin Lounemaan kohdalla.

Lounemaan ero astuu välittömästi voimaan, ja Janne Känkänen on nimitetty väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi.

Haatainen kertoi suojamaskikaupoissa olleiden epäselvyyksien vaikuttaneen heikentävästi HVK:n uskottavuuteen. Ministeri ja HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström kertoivat toimista, joilla HVK:n uskottavuus yritetään palauttaa. Suojavarustekaupoista käynnistetään ulkoinen tarkastus. Myös kiistanalaisen, Tiina Jylhän ja Onni Sarmasteen kanssa tehdyn suojavarustekaupan purkua harkitaan.

Tiedotustilaisuudessa esiintyneen HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström ei tässä vaihessa vielä osannut sanoa, montako suojavarustekauppaa on tehty. Asiaa selvitetään, selvitys valmistuu tiistaiksi.

”Entä ministerivastuu?”

Haatainen kertoi, ettei hän ollut tietoinen kaupan operatiivisesta puolesta. Kohukaupan yksityiskohdat tulivat hänen tietoonsa median välityksellä. Hän kertoi myös olleensa tietoinen kaikkien suojavarustehankintojen kokonaissummasta, mutta totesi, ettei tiennyt, keiden kanssa kauppatoimia on tehty.

Huoltovarmuuskeskus kuuluu työministeriön hallinnonalaan, ja Haatainen on asiassa vastuuministeri. Suojavarusteskandaalin absurdit käänteet pakottavat kysymään, missä määrin Haatainen on itse asiasta vastuussa.

Extrauutiset kysyyi tiedotustilaisuudessa ministerivastuun perään. Toimittaja kysyi, kuka kantaa asiassa poliittisen vastuun ellei ministeri.

Haatainen totesi, että hänen tehtävänsä on kaikissa tilanteissa huolehtia siitä, että HVK:lla on edellytykset toimia. Hän lisäsi myös, ettei hänen pöydälleen ole tullut operatiivisia kysymyksiä.

Haataisen tiedotustilaisuus. 1 h 16 min.

SUOMEN UUTISET