Köyhien auttaja Heikki Hursti on kertonut mediassa, että hänen vetämänsä ruoka-apu on vaarassa loppua parin kuukauden sisällä.

Hursti harmittelee, että rahalahjoitukset ja Helsingin kaupungin avustus ovat pienentyneet niin, ettei apua voida kohta enää tarjota ruoka-avun Kalliossa sijaitsevassa toimipisteessä. Ruokaa ja vaatteita riittäisi, muttei varoja toimintatiloihin tai toiminnan pyörittämiseen.

PS ehdotti Hurstille lisärahaa

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen on tyrmistynyt kaupungin päätöksestä laskea Hurstin ruoka-avun saamaa avustusta 50 000 eurolla.

– Me perussuomalaiset esitimme Helsingin järjestöavustuksia jaettaessa Hurstille myönnettävän summan tuplaamista 100 000 eurosta 200 000 euroon. Olisimme ottaneet tuon summan pois Helsingin diakonissalaitoksen laittomasti maassa olevien hätämajoitukseen esitetystä summasta, joka oli alun perin 202 500 euroa.

– Helsingin diakonissalaitokselle myönnettiin lopulta lisää rahaa 182 500 euroa, Rantanen kertoo.

On tehtävä valintoja

Rantanen sai lokaa niskaansa, kun hän esitti rahan ottamista hätämajoituksesta ja sen siirtämistä Hurstin ruoka-apuun.

– Minä kurja asetan maailman köyhiä vastakkain. Ja minä kurja olin mukana sovussa, jossa kaikki saivat läpi esityksiään lautakunnassa. Kyllä vain, mutta tätä Hurstin apua en halunnut poistaa sovunkaan myötä. Siinä puhutaan niistä kaikkein heikoimmassa asemassa olevista kaupunkilaisista. Nyt poliittista vastuuta ei tahdottaisi kantaa, Rantanen kirjoittaa blogissaan.

– Milloin ihmiset ymmärtävät sen, että kun meillä ei ole mitään taikaseinää josta rahaa tulee, on väkisinkin valittava. Rahaa on X määrä, jota jaetaan ja silloin tehdään valintoja siitä, mikä on tärkeintä. Se juuri on sitä politiikkaa.

Oma kansa etusijalle

Rantanen muistuttaa, että jos rahaa on laitettava esimerkiksi laittomasti maassa olevien hätämajoitukseen, on se muilta mahdollisilta avuntarvitsijoilta pois.

– Maailman heikko-osaiset eivät ole toisiaan vastaan, mutta valitettavasti käytännössä silloin ovat, kun julkista rahaa jaetaan. Meidän tehtävämme on huolehtia ensisijaisesti omista kansalaisista ja kuntalaisista.

Leipäjonot halutaan piiloon

Rantanen sanoo, että on esitetty myös kommentteja, kuinka kaupunki nyt katsoo kestävämpiä ratkaisuja tilanteeseen ja ylipäänsä ruoka-apuun. Tälle vuodelle myönnetyn rahan ehtona oli se, että ulkona tapahtuva jonotus on saatava loppumaan.

– Poissa silmistä, poissa mielestä? Se on kuitenkin varmaa, että nämä ihmiset eivät kestä odottaa kevään loppuun. Tilanne olisi nyt ratkaistava siten, ettei ihmiset joudu tyhjän päälle, Rantanen painottaa.

– Kun kerran valtio ja kaupunki eivät kykene turvaamaan ruoka-apua, olisiko mahdollista löytää suomalaisista yhteisöistä ja yrityksistä talkoohenkeä siten, että Hurstin valinta ei kaadu? Nälkä ei odota.

SUOMEN UUTISET