Kaupunginvaltuutetut Pia Kopra (ps.) ja Mari Rantanen (ps.) ottavat tänään videohaastattelussa kantaa Helsingin valtuuston aiempaan päätökseen, jolla laajennettiin laittomasti oleskelevien sosiaali- ja terveyspalveluita.

– Helsingin kaupunki on arvioinut laittomien oleskelulupien määrän alakanttiin. Heidän määränsä on arvioita paljon suurempi. Emme tiedä, millä asioilla he ovat, ja tästä muodostuu turvallisuusriski, Pia Kopra moittii.


Mari Rantanen (vasemmalla) ja Pia Kopra (keskellä) Riikka Purran haastateltavana. 4 min 45 sek.

– Vaasan yliopistossa on tehty tutkimus siitä, mitä mieltä suomalaiset ovat turvapaikkatilanteesta. Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että laittomien maassaolo heikentää turvallisuutta. Niin ikään suurin osa haluaa, että viranomaiset poistavat laittomat maasta. Samaa mieltä olen tietysti itse, Kopra jatkaa.

Hänen mukaansa valtuuston tulisi huolehtia ensisijaisesti laillisesti Helsingissä asuvien turvallisuudesta, toimeentulosta ja terveydenhuollosta.

Kopraa ja Rantasta haastatellut Riikka Purra (ps.) muistutti perussuomalaisten selvittäneen asiaa itse. Suurin osa suomalaista vastustaa laittomasti maassa olevien maksuttomia sosiaali- ja terveyspalveluita. Suurin osa suomalaisista on myös perussuomalaisten kanssa yhtä mieltä siitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pitäisi ottaa säilöön.

Entä minkälaisia ajatuksia siviiliammatissaan ensihoitajana toimivalla Mari Rantasella on laittomasti maassa olevien terveydenhuollon laajentamisesta?

– Tämä onkin mielenkiintoinen kysymys, Rantanen vastaa ja jatkaa: Alun perin, kun asiaa valtuustossa asiaa käsiteltiin, kustannuksiksi arvioitiin 700 000 euroa vuodessa. Nyt maaliskuussa sote-lautakunta käsitteli asiaa. Kustannukset olivatkin jo kasvaneet 1 100 000 euroon.

– Ongelmana on se, että kustannuksiin ei ole lainkaan arvioitu mukaan lääkekustannuksia eikä erikoissairaanhoidon kustannuksia, josta suurin kustannus varmasti tulee.

Rantanen kertoo yrittäneensä selvittää, kuinka paljon kaupungilta menee rahaa laittomasti maassa olevien erikoissairaanhoitoon. Seinä on kuitenkin tullut asiassa tähän asti vastaan.

– Näitä kustannuksia ei olla saatu esiin. Näyttää kaikkiaan siltä, että tässä yhdessä asiassa on täysin avoin piikki meillä Helsingissä ja tässä yhteiskunnassa. Kysymys kuuluu: meneekö tämä nyt aivan oikein?

– Kun samaan aikaan – juuri tällä viikolla – kuultiin, että helsinkiläinen vanhus oli ollut viikkotolkulla kuolleena kotonaan, kun kotihoito ei ollut siellä käynyt. Tässä me tulemme niihin tilanteisiin, jossa valitsemme, että mikä on tärkeintä.

SUOMEN UUTISET