

MATTI MATIKAINEN
Viikon 11/2018 luetuin
Rantanen: Poliitikot tuntuvat hyväksyvän mitä hyvänsä, jos se liittyy maahanmuuttajiin – ”Mikä ihme teitä vaivaa?”
Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli tiistaina lausuntoa laittomasti maassa olevien palveluiden laajentamisen kustannuksista. – Esityksessä oli merkittäviä puutteita, mutta silti se hyväksyttiin mukisematta, ihmettelee lautakunnan perussuomalainen jäsen, kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen.
Kaupunginvaltuutettu Mari Rantasen mukaan mm. erikoissairaanhoidon kustannukset uupuivat esityksestä kokonaan.
– Tein asiasta palautusesityksen, jossa listasin useita puutteita. Lausunnosta puuttuvat erikoissairaanhoidon sekä lääkemenojen kustannukset kokonaan.
– Esityksessä ei ole huomioitu maahanmuuttoviraston ja poliisin arvioita siitä, että laittomasti maassa oleskelevien määrä saattaa kasvaa nopeasti. On oletettavaa, että suurin osa jää pääkaupunkiseudulle ja Helsinkiin.
Käyntimäärien laskenta epäselvää
Rantasen mukaan potilaiden käyntimäärien laskentatapa jää puutteelliseksi; kuinka moneen laittomasti maassa olevaan ihmiseen käyntimäärät ja kustannukset perustuvat.
– Lausunto ei ota huomioon sosiaali- ja terveysministeriön antamaa kuntainfoa Kunnille suositukset laittomasti maassa oleskelevien kiireelliseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon eikä valtioneuvoston julkaisemaa toimenpidesuunnitelmaa laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan.
Tarjotaan palveluja, kun pitäisi poistaa maasta
Esityksessä tulisi olla Rantasen mielestä suunnitelma siitä, miten kustannukset ovat kaikilta osin selvitettävissä ja seurattavissa.
– Lausunnosta puuttuvat ponnessa esitetyt raportoinnin edellytykset ja määrävälit sosiaali- ja terveyslautakunnalle. On myös syytä pohtia, tuleeko Helsingin tarjota kotouttamispalveluita tilanteessa, jossa lähtökohtaisesti laittomasti maassa olevien tulisi poistua maasta, ei suinkaan kotoutua Suomeen ilman laillista perustetta oleskella maassa.
– Kukaan ei kannattanut palautusesitystä, vaan puutteineen se kelpasi melkoisen vasemmalta kokoomukselle asti, Rantanen ihmettelee.
Kustannuksia ei kuulemma tiedetä
Kustannusarvio laittomasti maassa oleville tarjottavista palveluista on sekin kasvanut jo 30 prosenttia. Helsingin valtuustossa kustannuksiksi arvioitiin 0,7 miljoonaa ja nyt – muutama kuukausi päätöksen jälkeen – kustannukset ovat noin miljoonan tai 1,1 miljoonaa, kuten alkuperäisessä lautakunnan esityksessä kerrottiin.
– Olen yrittänyt joulukuusta lähtien saada Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä tietoa mitä ”paperittomien” palvelut maksavat. Näihin tietoihin minulla on oikeus kaupunginvaltuutettuna ja sotelautakunnan jäsenenä. Vastaaminen on ollut hitaanpuoleista ja aloin jo huolestua onko kyse siitä, että kustannukset ovat melko suuret tai että kaikki kunnat ovat maksumiehiä Helsingin päätöksen johdosta, Rantanen kirjoittaa blogissaan.
– Vihdoin viime viikolla sain vastauksen: kustannuksia ei tiedetä. Paitsi se, on sovittu että nämä laskutetaan Helsingiltä, Espoolta ja Vantaalta kuntalaskutuksena. Muiden kuntien kanssa menetellään siten, että jos kustannuksia ei saada perittyä ”paperittomalta” itseltään, ne haetaan Kelalta. Sitä milloin tällainen linjaus on tehty, ei tullut esiin.
”Kiva päättää teidänkin rahoista”
Rantasen mielestä on mahdollista, että laajennettuja palveluja ovat maksaneet kiltisti kaikki HUS:n jäsenkunnat.
– Kiitos Sipoo, Nurmijärvi, Raasepori, Lohja ja niin edelleen. Olemme Helsingissä iloisia saamastamme rahoitusavusta, kiva päättää teidänkin rahoista. Vastaukset ovat vähintäänkin hämmästyttäviä.
– Onko siis niin, että Helsinki, Espoo ja Vantaa maksavat vapaaehtoisesti valtiolle kuuluvia kustannuksia? Näin on sovittu, kenen kanssa? Miten voi olla mahdollista, että HUS ei tiedä, paljonko se laskuttaa kunnilta ja paljonko se laskuttaa Kelalta? Laskuttaako HUS tähän sopimukseen vedoten kunnilta sen mikä pitäisi laskuttaa Kelalta? Rantanen kyselee.
Vain perussuomalaiset saavat suunsa auki
Rantanen kysyy, miten on mahdollista, että veronmaksajien rahoja voidaan käyttää täysin ilman seurantaa, miten kukin haluaa. Varsinkin asiassa, jossa ei ole poliittista yksimielisyyttä, saati koko HUS-kuntien kuntalaisten mandaattia.
– Olen pöyristynyt tavasta, jolla yhteisiä eurojamme käytetään ilman seurantaa. Miten voi olla mahdollista kuntapäättäjänä tehdä päätöksiä ilman tosiasiallisia faktoja? Poliitikot tuntuvat hyväksyvän mitä hyvänsä, jos se sisältää päätöksiä liittyen jotenkin maahanmuuttajiin.
– On surkeaa, että perussuomalaiset ovat ainoita, jotka uskaltavat näistä asioista sanoa ja kyseenalaistaa touhun mielekkyyttä. Ja sitten puhutaan vastuusta, tiedolla johtamisesta ja arvopohjasta. Mikä ihme teitä vaivaa?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen: Helsinkiläisiä uhkaa jättilasku – ”Jos enää ei tarvitse kuin päättää olevansa ”paperiton” ja palvelut pelaavat, mikä järki tässä touhussa on?”

Perussuomalaiset: Helsinki lisää vetovoimaa laittomasti maassa oleville ja uusille tulijoille – ”Muun Suomen ei pidä osallistua hölmöilyn kustannuksiin”

Mika Raatikainen tyrmää ”paperittomien” ilmaisen terveydenhuollon – ”Olen helsinkiläinen, en kabulilainen kaupunginvaltuutettu”

Immonen: Ulkomaalaislain toimeenpanon hankaloittamisen loputtava

Halla-aholta kysyttiin, kuka ylipäätään voi olla suomalainen – näin hän vastasi

Näin perussuomalaiset valmistautuvat vaaleihin – Halla-aho: Maahanmuutto edellä, muut PS-teemat vahvasti mukana

Helsingin sote-lautakunta luopui juuri äsken terveyskeskusmaksujen perimisestä ulkomaalaisilta yhdenvertaisuuslain vuoksi – valtuutettu Mari Rantanen hiilenä: ”Mitä hullumpia esityksiä, sen varmemmin ne menevät läpi”

Immonen: ”On irvokasta väittää suomalaisille, ettei jakovaraa ole, kun samaan aikaan piikki on jatkuvasti auki turvapaikanhakijoille ja pakolaisille”

PS-valtuutetut Pia Kopra ja Mari Rantanen laittomasti maassa olevien palveluista: ”Täysin avoin piikki meillä Helsingissä”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää